Majitel prostějovské sběrny dostal stopku. Jenže v Přerově

Majitel prostějovské sběrny dostal stopku. Jenže v Přerově
ilustrační foto

Inspektoři České inspekce životního prostředí (ČIŽP) z oddělení odpadového hospodářství v Olomouci požádali o odebrání povolení k provozování sběrny v Tovačovské ulici v Přerově. Sběrna provozovaná Valdemarem Klichem opakovaně vážně porušovala povinnosti stanovené zákonem o odpadech. Krajský úřad Olomouckého kraje na základě žádosti ČIŽP odebral souhlas k provozování zařízení.

Při kontrole sběrny v roce 2012 inspektoři zjistili porušení celkem čtyř ustanovení zákona o odpadech a uložili provozovateli pokutu 26 tisíc korun. Další pochybení zjistili i v roce 2013, kdy majitel prostějovské sběrny surovin na Joštově náměstí čelil obvinění z podílnictví na krádeži elektromotoru od lokomotivy v hodnotě tří set tisíc korun. Jeden z jeho zaměstnanců totiž v přerovské pobočce vykoupil sedm set dvacetikilový motor, za který vyplatil pouhých sedm tisíc dvě stě korun. Motor pak skončil v prostějovské sběrně, odkud putoval patrně do Číny.  „Provozovatel sběrny opět porušil zákon o odpadech. Vykoupil elektromotor z ventilátoru pantografické jednotky, tedy odpad, který měl charakter části průmyslového strojního zařízení. Za to mu inspektoři uložili další pokutu 50 tisíc korun,“ konstatoval Erik Geuss, ředitel ČIŽP.

Proti pokutě podal Valdemar Klich odvolání, ministerstvo životního prostředí ho však zamítlo a rozhodnutí ČIŽP potvrdilo. Vzhledem k opakovanému porušení zákona o odpadech pořádala ČIŽP Krajský úřad Olomouckého kraje o prověření udělení souhlasu k provozování zařízení. Ten dal inspekci za pravdu a souhlas Valdemaru Klichovi v únoru 2015 odebral. Provozovat však nesmí pouze sběrnu v Přerově. „Valdemaru Klichovi byl odebrán souhlas k provozování sběrny v Přerově,“ sdělila redakci  Radka Burketová, tisková mluvčí České inspekce životního prostředí  s tím, že souhlas se uděluje vždy pro konkrétní sběrnu. (ber)

 

 

Komentáře

Co je tohle za Prostějovského ZMRDA!! Nechápu?

Poslat nový komentář