Věděli jste to?

Věděli jste to?
ilustrační foto

Dnes je 14. dubna. Historie dnešního dne je na události opravdu bohatá. Začneme 14. dubnem 1205, kdy byli v bitvě u Adrianopole poraženi křižáci.  V roce 1865 byl prezident USA Abraham Lincoln smrtelně postřelen Johnem Wilkesem Boothem, druhý den zemřel.  V roce 1900 byla zahájena Světová výstava v Paříži.  V roce 1912 narazil Titanic  na ledovou kru – následující den po druhé hodině ranní se začal potápět. V roce 1927 byla založena automobilka Volvo a v roce 1956 byla v Chicagu představena videokazeta.

V kalendáriu osobností jsem se zastavila v roce 1769, kdy se v tento den narodil  švýcarský fytochemik Nicolas-Theodoré de Sanssure, v roce 1791 zemřel německý církevní historik Johann Salomo Semler, v roce 1886 spatřil světlo světa maďarský básník a překladatel Arpád Tóth a v roce 1917 zemřel Ludvík Lazar Zamenhof, autor esperanta.

Svátek dnes slaví Vincenc či Vincent a je Světový den monitoringu diabetu. A abych nezapomněla, pranostika na dnešní den připomíná svatého Tiburcia… Prý – na svatého Tiburcia se má všechno zelenat. Tak se koukněte kolem sebe. A mějte hezký den.  (ok) 

Poslat nový komentář