Věděli jste to?

Věděli jste to?
ilustrační foto

Dnes je 24. dubna. V roce 1547 v bitvě u Mühlberka porazil císař Karel V. se svými spojenci vojska protestantských knížat. V roce 1912 byl založen Český skaut – Junák a v roce 1916 se irští republikání v Dublinu pokusili o vojenské povstání. V roce 1948 vznikla mládežnická organizace Pionýr.

V kalendáriu osobností jsem se dostala do roku 1731, kdy 24. dubna zemřel anglický spisovatel a novinář Daniel Defoe. V roce 1817 se narodil švýcarský chemik Jean Charles Galissard de Marignac, v roce 1820 francouzský fyzik Alexandre Edmond Becquerel, v roce 1853 pak spatřil světlo světa Alphonse Bertillon, francouzský policejní důstojník, zakladatel antropometrie.

Svátek dnes slaví Jiří. Také je Světový den sdružených měst, Mezinárodní den skautů a skautek a Světový den laboratorních zvířat.

V pranostice pro dnešní den se vrátíme ke jménu Jiří. Snad nejznámější je, že na svatého Jiří, vylézají hadi a štíři. Ale také platí, že přijde-li před Jiřím bouře, bude dlouho za okny dobře. Nebo – Na svatého Jiří, nezašlápnou trávu ani čtyři.

Jinak mějte na paměti, že je konečně pátek. Ať je pro vás co nejpříjemnější. (ok)  

Poslat nový komentář