Poslanecká sněmovna se dnes zabývá otvírací dobou o svátcích

Poslanecká sněmovna se dnes zabývá otvírací dobou o svátcích
ilustrační foto

Poslanci by se dnes měli zabývat kontroverzní senátní předlohou, která by zavřela supermarkety a hypermarkety o vybraných státních svátcích. Část občanů změnu odsuzuje, část vítá.

Senátoři v předloze o maloobchodě navrhují, aby prodejny s plochou větší než 200 metrů čtverečních byly zavřeny na Nový rok, o Velikonočním pondělí, dále 8. května, 28. září, 28. října a o vánočních svátcích 25. a 26. prosince. O Štědrém dnu by obchody směly mít otevřeno pouze do poledne. Zatímco vládní koalice normě deklarovala podporu, pravicová opozice a podnikatelské svazy jsou proti.

„Lidé pracující v obchodech by měli mít také nárok na volno, zejména třeba na Vánoce. Neříkám, kdyby to dostali alespoň pořádně zaplaceno, ale za tu almužnu se to nehodí. Navíc, kdysi jsme se bez otevřených obchodů o svátcích docela dobře obešli,“ konstatovala Milada Nováková.

Jiného názoru je Petr Koutný. „Jsem zákazník a jako takový chci mít služby na úrovni. Já jako živnostník také nemůžu klientovi říct promiň, je svátek a já nedělám. Příště by logicky šel jinam,“ vysvětlil.

„To, že obchodní řetězce u nás své lidi mizerně platí, to je jiná věc, proti tomu žádná zákonná předloha nepomůže. Například v sousedním Německu jsou platy zcela jiné, ale kromě toho je tam i zcela jiná kvalita zahraničních výrobků. Zákaz prodeje o svátcích je zásahem do podnikatelského prostředí,“ míní zase paní Oldřiška. (ber)

Komentáře

Státní svátek je dnem volna, tak by mělo být všude zavřeno, nebo by měli zaplatit den pracovní, práci přesčas 100% a zaplacený státní svátek, což znamená jít ve svátek do práce, mít zaplacené jakoby tři šichty.

Poslat nový komentář