Víte, kdo vás okradl? Jeho fotku můžete klidně zveřejnit

Víte, kdo vás okradl? Jeho fotku můžete klidně zveřejnit
ilustrační foto

Lidé, kteří se stali obětí pobertů, a pak dostali pokutu za to, že zveřejnili zlodějovu fotografii, našli zastání. V úterý totiž v podobném případě rozhodl Městský soud v Praze, že zloděj musí počítat s tím, že jeho práva nebudou plně chráněna. Informoval o tom včera server Novinky.cz.

Soud rozhodoval v případu majitele obchodu s elektrokoly, který dostal v dubnu 2012 od Úřadu pro ochranu osobních údajů pokutu pět tisíc korun za to, že zveřejnil na svém facebookovém profilu snímek zloděje, jenž mu ukradl kolo v hodnotě zhruba 55 tisíc korun. Snímek tehdy sdílelo přes 1 500 lidí. To také vedlo k rychlému dopadení pachatele. Kromě pokuty měl majitel navíc povinnost uhradit správní poplatek ve výši 1000 Kč. Zdůvodnění? Prý na takový krok nemá kromě policie nikdo právo. Okradený se však nevzdal. Po dvou neúspěšných odvoláních pokutu zaplatil a obrátil se na soud s žalobou. A s tou konečně uspěl.

„Soud má za to, že pachatel trestné činnosti, který úmyslně odcizí majetek, který mu nepatří, musí počítat s tím, že jeho práva na ochranu osobní identity nebudou chráněna stejně jako práva osob, které jednají v souladu se zákonem,“ citovaly Novinky. cz rozsudek.

O podobných problémech se mnohokrát diskutovalo na sociální síti ve skupině Prostějov. Možnost chránit svůj majetek zveřejněním pachatele jistě mnozí uvítají. Je však třeba mít na paměti, že nelze zveřejnit fotografii souseda jen proto, že si myslím, že mě okradl. Podle Novinek.cz je důležité, aby zveřejňováním fotografií nedocházelo k dehonestaci nevinných osob. (red)

Poslat nový komentář