Katka prožije dva dny ve filmovém Ouarzazate

Katka prožije dva dny ve filmovém Ouarzazate
ilustrační foto
Další fotky: 
Katka prožije dva dny ve filmovém Ouarzazate
Katka prožije dva dny ve filmovém Ouarzazate
Katka prožije dva dny ve filmovém Ouarzazate
Katka prožije dva dny ve filmovém Ouarzazate
Katka prožije dva dny ve filmovém Ouarzazate

Další zajímavostí Maroka jsou kasby - vesničky z nepálené hlíny. Jejich největší koncentrace se nachází tři hodiny na východ od Marrakese v předhůří Vysokého Atlasu. Cetrem je město Ouarzazate, které se pyšní nejen jednou z kaseb, ale i několika filmovými studii. Díky malebnosti krajiny a kasbám si oblast vyhlédlo několik filmařských štábů. Nejznámnějšími filmy, které byly v okolí natáčeny a na kterých se podílela společnost Atlas Corporation Studios, jsou Honba za klenotem Nilu, Kleopatra, Asterix a Obelix, Kundun, Království nebeské... a před měsícem se tu dotočil film Tutanchamon s Benem Kingleym. To jsem se dozvěděla dnes během dopolední návštěvy filmového studia Atlas Corporation Studios. Průvodce mě provedl jednotlivými kulisami. Viděla jsem stíhačku z Honby za klenotem Nilu, buddhistický chrám z Kunduna, pokoje Kleopatry a rozlehlé sály z Tutanchamona.

Včera jsem do Ouarzazate dorazila po 13. hodině se spolecností Supratours. Ještě v noci jsem si vygooglovala hotel Al Waha, který se nachází kousek od autobusového nádraží na začátku města. Pokoj měl být pod 10 euro. Cesta trvala čtyři hodiny a projížděli jsme serpentinovitou silnicí vedoucí Vysokým Atlasem. Kolem okolo moc pěkná scenérie. Vrcholky hor zasněžené. V půli cesty jsme zastavili na odpočívadle, kde jsem usmlouvala berberský šátek (Berber mi na začatek jeden uvázal kolem hlavy a pak chtěl po mě 50 dirhamů a já mu řekla, že nemám víc než 25. Vysázela jsem mu drobné. Berber pak s brbláním odešel. A za chvíli mi ze sousedního obchůdku naznačil, že je můj.V Ouarzazate jsem hotel našla bez problémů. Díky komentáři k hotelu jsem věděla, kde jej hledat. Dostala jsem pokoj se sprchou za 100 dirhamů a spokojeně šla obhlédnout město. Cesta do centra mi zabrala půl hodiny. Slunce pralo a teplota se pohybovala kolem 22 stupňů. Ještě štěstí, že jsem se do Maroka vydala v tuhle roční dobu, v létě je tu i 45 stupňů.

Našla jsem nádraží CTM (jízdní řád Supratours mi nevyhovoval) a koupila si lístek na zítra zpět do Marrakeche. Odjezd v 8:30. Ještě se budu chtít trochu projít medinou, tak abych nepřijela moc pozdě. A pak jsem pokračovala podél avenidy Mohammed V. ke kasbě Taurit, která se také objevila v některém z filmů (Gladiátor). Moc pěkná z venčí. Vstupné dovnitř činí 20 dirhamů. Pokladní tam ale zrovna nebyl, tak jsem měla platit až při odchodu. Odmítla jsem služby průvodce (prý 30 dirhamů), protože se mi rozpočet krátí, a vydala se bloudit chodbami na vlastní pěst. Některé sály si zachovaly štuk, jinak je kasba bez vybavení. Z vrchních pater se naskýtá pěkný výhled na město s horami v dáli. Ani při odchodu z kasby tam pokladní nebyl, tak mě nechali jít bez placení.Naproti kasby je filmové muzeum a trh s uměleckými předměty. Po svých jsem se vrátila zpět k náměstí Al-Mouahidine, kde jsem si sedla do jedné z restaurací a konečně se najedla. Menu za 65 dirhamů bylo vynikající.Dnes jsem vyzkoušela jízdu místní MHD za 3 dirhamy. K filmovému studiu jsem sice došla pěšky (z centra je to 5 km, od mého hotelu zhruba polovina), ale nazpět jsem již jela zeleným busem. Ještě se dnes projdu soukem v centru. Tyhle dva dny jsou především o klidu. 

Vaše Katka

Poslat nový komentář