ZOO Olomouc nabídne africký pavilon Kalahari

ZOO Olomouc nabídne africký pavilon Kalahari
ilustrační foto

Olomoucká zoo patří mezi nejnavštěvovanější zahrady v tuzemsku. Aby si svou atraktivitu udržela, přichází stále s něčím novým. Jednou takovou novinkou bude africký pavilon Kalahari, který by měl být otevřen od jara 2017. Nový projekt by měl pod jednu střechu přivést několik druhů afrických zvířat. Jednoznačnou hvězdou pro návštěvníky mezi nimi budou surikaty, které spolehlivě dokáží pobavit děti i dospělé. Vedle nich najdou v pavilonu nový domov damani, hrabáči a medojedi.

Nový pavilon bude umístěn v centrální části zahrady mezi rybníčkem a nástupištěm safari vláčku, který odsud vjíždí do africké části olomoucké safari. Pod jednu střechu přivede několik druhů návštěvnicky atraktivních zvířat. „V současné chováme třeba surikaty pouze v malé a nevhodné expozici,“ popsal aktuální situaci ředitel zoo Radomír Habáň. Další druh, daman kapský, už v zahradě je, zatím ale jen v zázemí a tudíž bez kontaktu s návštěvníky. Hrabáč kapský a medojed kapský v Olomouci ještě domov nenašli, a dnes je chová jen pár zahrad v Evropě. Vnitřní prostor pavilonu bude doplněn o několik dalších malých terarijních expozic a insektárií.

V souvislosti s projektem pavilonu Kalahari se změní i blízký rybníček a jeho okolí. Vznikne zde ostrůvek s expozicí lemurů, vodní plochu budou obývat pelikáni a na pevnině přibude výběh pro africká prasata - štětkouny.
Odhadovaný rozpočet stavby pavilonu je 7 až 8 milionů korun. Město by na stavbu přispělo částkou 5 milionů korun. Projektovou dokumentaci včetně inženýrských činností zajistí zoo Olomouc a uhradí ze svého rozpočtu. Stavba by měla podle prvního návrhu začít příští rok v červenci a první návštěvníci se mezi africkými zvířaty mohou projít v dubnu 2017. (ber)

Ilustrační foto: ber

Poslat nový komentář