Svatý Jan Nepomucký se vrátil

Svatý Jan Nepomucký se vrátil
ilustrační foto

Socha svatého Jana Nepomuckého se ve středu vrátila na své původní místo, před budovu prostějovského muzea na náměstí T. G. Masaryka.

Lidé mohli léta vzácnou sakrální památku z osmnáctého století vídat u kostela Milosrdných bratří ve Svatoplukově ulici. Před časem byla odvezena k restaurování, aby posléze zaujala místo, kam historicky patří. Včerejší stěhování a umístění sochy trvalo několik hodin. Pískovcová socha je podle stavbařů víc něž tři čtvrtě tuny těžká a usazení na dobový podstavec musel zařídit jeřáb.
Za Janovo zrestaurování a přemístění město zaplatilo přes tři sta tisíc korun. Zatím mu ještě chybí svatozář, kterou restaurátoři dokončují. (ber)

Foto: MMPv

Komentáře

jestli tam patří historicky, to je taky otázka, protože na náměstí stála něco přes 40 let celkem, aazto ve Wolkerově ulici, kde byla původně stála nějakých dvě stě let, a jestli tam patří vůbec to ať každý posoudí sám.... Možná , že nasši předkové, kteří ji odstranili, když se stavěl Prior měli víc rozumu než my, ať už pohnutky byly jakékoli, a u kostela Nepomuckého jí to myslím slušelo mnohem více.

Poslat nový komentář