Na Kosíři zemřeli Tygři. Před sedmnácti lety

Na Kosíři zemřeli Tygři. Před sedmnácti lety
ilustrační foto pomnikyletcu.cz

10.11.1998 došlo na úpatí Velkého Kosíře k havárii vojenského vrtulníku. Ve stroji Mi-24V zahynuli čtyři příslušníci elitní 331. tygří letky z Přerova. Tragedii připomíná pomník ležící asi kilometr západně od Slatinic, při žluté turistické značce vedoucí na vrchol Velkého Kosíře.

Vrtulník Mi-24V sériového čísla 0928 se vracel z leteckého dne u irské 230. letky na 33. základnu vrtulníkového letectva do Přerova. Ve tmě a v silné oblačnosti letěl stroj místo obvyklého letu v nízké výšce na dohled terénu ve výšce 2000 m pouze podle přístrojů. Kolem 17. hodiny ohlásila posádka problémy s řízením (vysadil umělý horizont) a krátce poté se stroj v ostré spirále zřítil v nezvykle vysoké rychlosti kolem 400 km/h do lesa poblíž obce Slatinice. Přestože se posádka zřejmě snažila vyskočit (na místě byly nalezeny dva částečně otevřené padáky) zahynuli všichni čtyři její příslušníci: zástupce velitele 331. letky mjr. Ladislav Chromý, ZV lt mjr. Pavel Hurčík, palubní technik nrtm. Petr Cihlář a velitel 3. roje npor. Marek Jósza.
Protože se nedochovala černá skříňka ani magnetofonový záznam, nebude přesná příčina havárie zřejmě nikdy objasněna, problémy s umělým horizontem měly i sesterské letouny ze stejné série – stroj č. 0929 havaroval také za nevyjasněných okolností 18.11.1992 ve VVP Jince, stroj 0927, který připadl po roce 1992 Slovensku, měl také podobné problémy. (Zdroj pomnikyletcu.cz)

Poslat nový komentář