Chodec musí být vidět. Povinné reflexní prvky dostaly zelenou

Chodec musí být vidět. Povinné reflexní prvky dostaly zelenou
ilustrační foto

Větší bezpečnost na silnicích má zajistit senátem schválená novela o provozu na pozemních komunikacích. Mezi nejvýraznější změnu patří nově povinnost chodců nosit reflexní prvky při pohybu na vozovce mimo obec při snížené viditelnosti. Novelu nyní musí ještě podepsat prezident, aby mohla být účinná v následujících týdnech.

Novou povinností pro chodce je užití reflexního prvku při snížené viditelnosti, pohybuje-li se chodec mimo obec po krajnici nebo okraji vozovky v místě, které není osvětleno veřejným osvětlením. Prvek musí mít chodec na sobě umístěn tak, aby byl viditelný pro ostatní účastníky silničního provozu.

„Ročně zemře na silnicích zhruba sto chodců, z toho v noci kolem šedesáti lidí, z nich pak padesát mimo obec. Jakýkoliv reflexní prvek tak může zachránit nemalý počet životů. Chodcům novela nařizuje pořízení jakéhokoliv reflexního oděvního doplňku při pohybu mimo obec za snížené viditelnosti, pokud již oblečení prvek má, je to dostačující,“ vysvětlili ministr dopravy Dan Ťok. (Zdroj MD ČR)

 

Poslat nový komentář