A co vy? Máte na kole řádnou výbavu?

A co vy? Máte na kole řádnou výbavu?
ilustrační foto

Prostějov má za sebou preventivní akce zaměřené na cyklisty. Pod drobnohledem byla povinná výbava jízdního kola a dodržování dopravních předpisů. V rámci těchto aktivit strážníci rozdávali letáčky a radili osloveným, jak se správně pohybovat v silničním provozu, aby nedocházelo k porušení zákona a ohrožení nejen jejich bezpečnosti, ale i ostatních účastníků silničního provozu.

„Jak jsme zjistili, cyklisté v dopravních předpisech často tápou. Například význam příkazové značky „C14a“- Cyklisto, sesedni z kola, mnoho lidí nezná a tudíž ji nerespektuje. Tato značka je umístěna například v křižovatce ulic Vápenice - Rejskova. Zde cyklisté přejíždějí přes silnici po přechodu pro chodce místo toho, aby kolo vedli a šli pěšky. Tím se samozřejmě vystavují postihu v podobě pokuty. Ta může dosáhnout až do výše dvou tisíc korun,“ uvedla mluvčí Městské policie Prostějov Jana Adámková. Co se týká povinné výbavy jízdního kola, ani zde není situace radostná. Ve Školní ulici strážníci kontrolovali během tří hodin 140 cyklistů, na náměstí T. G. Masaryka 130 cyklistů. S jakým výsledkem?

„Pouze třetina měla bicykl správně vybaven. Podobná situace byla i v dalších lokalitách města. V případech, kdy cyklistům třeba chyběla odrazka, obdrželi reflexní samolepky. Ty totiž odrazky plně nahradí. Těm vzorným jsme věnovali dárek v podobě reflexního doplňku,“ dodala Adámková.

Jaká je správná výbava kola? Co musí obsahovat?

Zvonek, blatníky povinné nejsou, ale mezi povinnou výbavu jízdního kola patří odrazky – bílá vpředu a červená vzadu, dále oranžové odrazky na pedálech a ve špicích kol. Dvě funkční na sobě nezávislé brzdy. Odrazky lze nahradit i reflexními samolepkami. Za snížené viditelnosti (tma, mlha, hustý déšť) je nutné mít kolo osvětlené. Vpředu - světlo bílé barvy, vzadu - červené (svítit může i přerušovaně). U bílého světla platí, že i to může svítit přerušovaně, ale pouze tam, kde je funkční veřejné osvětlení!

Zdroj: MMPv, foto Městská policie Prostějov

 

 

 

Poslat nový komentář