Můj největší vzor je Arnold Schwarzeneger, říká Jiří Procházka, mířící do USA na soutěž Muscle Model

Můj největší vzor je Arnold Schwarzeneger, říká Jiří Procházka, mířící do USA na soutěž Muscle Model
Foto archiv Jiří Procházka
Další fotky: 
Můj největší vzor je Arnold Schwarzeneger, říká Jiří Procházka, mířící do USA na soutěž Muscle Model
Můj největší vzor je Arnold Schwarzeneger, říká Jiří Procházka, mířící do USA na soutěž Muscle Model
Můj největší vzor je Arnold Schwarzeneger, říká Jiří Procházka, mířící do USA na soutěž Muscle Model
Můj největší vzor je Arnold Schwarzeneger, říká Jiří Procházka, mířící do USA na soutěž Muscle Model

Je mu 24 let, váží přes 100 kg, měří 183 cm a v roce 2015 se stal Mistrem ČR v nejvyšší váhové kategorii kulturistiky. Žije v Prostějově, chystá se do USA a jmenuje se Jiří Procházka. Cílevědomého mládence, který už okusil světové soutěže, PvNovinky vyzpovídaly před jeho cestou do Miami na Floridě, kde bude soutěžit ve federaci WBFF jako Muscle Model. Pokud se mu podaří zvítězit, bude historicky prvním Čechem, který to dokázal.

Jak dlouho se věnuješ kulturistice a jak jsi se k tomuto sportu vůbec dostal?

Kulturistice a vůbec fitness se věnuji asi 7- 8 let. Začal jsem, jak jinak, kvůli holce (smích). Za to, že jsem se dostal tam, kde jsem dnes, vděčím hodně panu školníkovi a panu učiteli tělesné výchovy ze SOU Husserla, kteří mě podporovali. Mohl jsem cvičit ve školní posilovně, kterou mi otvírali i o víkendech. Dokonce mi udělali i vlastni skříňku.

Vím, že v kulturistice je trénink velmi náročný. Jak se připravuješ Ty?

Tréninky se odvíjí od toho, v jaké části přípravy se nacházím. Zda jde o dietu nebo objemovou přípravu. Momentálně jsem v přípravě na zmíněnou soutěž v Miami a trénuji 6x do týdne. Trénuji teď převážně v InFitness, ale občas rád zajdu do Kubusu za kamarády, jelikož fitko patří mému kamarádovi Marku Husičkovi. Ve fitku jsem takřka vyrostl a díky němu jsem zde mohl cvičit roky zadarmo (děkuji). Normálně vážím 115 kg, do soutěže nastupuji s váhou 102 kg, což je citelný rozdíl.

Máš nějaký vzor?

Můj největší vzor byl vždy Arnold Schwarzenegger. Nejen proto, že byl skvělý kulturista, ale i proto, že je to úspěšný člověk, dokázal vše, co si umanul. Ať šlo o zmíněnou kulturistiku, herectví nebo politiku.

Když jsi byl v USA, potkal jsi se s ním osobně?

V roce 2014-2015 jsem reprezentoval s Českým národním týmem Českou republiku v USA na soutěži Arnold Classic, kterou pořádá právě Arnold. Skončil jsem na 7. místě z cca 60 soupeřů z celého světa a pouhé 2 body mě dělily od 6. místa. A právě tam jsem 2x za život stál pouhý metr od mého vzoru.

Jinak se s ním ale vidím denně. Arnold se totiž jmenuje můj pes (smích).

Co Ti kulturistika bere?

Abych řekl pravdu, tak asi nejvíc to, že ztrácím přátele. Kvůli tomu, že nemám čas, nebaví mě se opíjet každý víkend a mám už úplně jiné životní priority. Ale na druhou stranu, jak se říká, někdo přijde, jiný odejde. 

Jednou z nejhorších věcí je striktní tvrdá dieta. Nemůžu si dát nic dobrého, jsem unavený z tréninku, vystresovaný z blížící se soutěže atd.. Jsem protivný a hnusný i na své nejbližší.

Prostě shrnuto, nejnáročnější je jíst roky zdravě a trénovat, proto to není sport pro každého. Navíc živit tělo kulturisty je neuvěřitelně drahé.

A jak ho živíš Ty, myslím tělo?

Jsem fitness trenér a výživový poradce. Ale věnuji se spíš tzv. Online Coachování a připravě závodníků. Z toho bych ale kariéru nevybudoval, tento sport je jen o penězích, o tom, umět se prodat. Bez sponzorů kulturistiku není možné dělat vrcholově. Pokud nejste z milionářské rodiny nebo nemáte minimálně 50 tisíc z výplaty měsíčně navíc, sponzoři jsou nutní.

A kdo Tě tedy sponzoruje?

Beverly Nutrition, což je obrovská španělská firma, kde jsem tváří a která mě zásobuje doplňky výživy, Particle Peptides, Gorilla wear a Amstaff wear - což jsou firmy, které mi darovaly nějaké oblečení a ES Collection Prague, firma, která mi poskytne závodní plavky. Ale bylo by skvělé, kdyby se ozval nějaký sponzor. Jelikož budu reprezentovat naši malou krásnou zemi a také naše městečko. Výměnou nabízím svou reklamu na svých sociálních sítích, pro media, internet, popř. TV...

Život není jen kulturistika. Co jinak děláš?

Miluji dny, kdy jsem se svou přítelkyní/snoubenkou a jdeme se projít nebo někam na výlet. Miluji, když nejsem v přípravě a jsme doma, kde si pustíme film, k tomu si dáme dobroty a jsme spolu. Rád se projdu s Arnoldem, posedím s kamarády. Nebo si zajdu na dobré jídlo do restaurace. Jsem takový filmový maniak a rád chodim do kina.

Bez podpory to nejde. Kdo podporuje Tebe?

Nejvíc mě podporuje asi moje snoubenka a za to jí moc děkuji. Mimo rodinu moji fanoušci, kterých není zrovna málo. Kamarádi. A jistě Arnold. 

Bez čeho si nedovedeš představit život?

Bez rodiny. Nedovedu si představit, že bych zůstal úplně sám. A další věc, co si nedovedu ani nechci představit, je ta, že bych musel přestat dělat to, co mám rád.

Jaké jsou Tvé plány do budoucna?

Chci žít svůj sen. Dělat pouze to, co mě baví. Mít rodinu a spokojený život. Chci ve světě prorazit a stát se profesionálem v tomhle sportu. A to se mi povede dřív nebo později, protože co jsem chtěl, to jsem dokázal. (ber)

 

Poslat nový komentář