Oko jí poranila spolužačka. Škola nekomunikovala

Oko jí poranila spolužačka. Škola nekomunikovala
ilustrační foto

Devětadvacátý červen 2016 si už navždy bude pamatovat paní Lenka M. Její osmiletá dcerka, žákyně druhé třídy ZŠ v ulici Horáka v Prostějově, přišla domů s poraněným okem. Perem ji do něj bodla spolužačka. Dívka bude mít, dle vyjádření maminky, trvalé následky, maminka situaci se školou nedokázala vyřešit. Zdejší ředitelka si na ni, dle jejích slov, udělala čas až v druhé polovině srpna. Škola ale vidí situaci jinak, ke zranění nedošlo úmyslně.

„Dcerka mi volala, co se jí stalo. Třídní učitelka mi nic nesdělila, dokonce se ani neudělal žádný zápis o úrazu s tím, že jde o banalitu. Ke zranění mělo podle ní dojít při hře a vinou dcery, která se náhle otočila. To jsem se ale dozvěděla až od ředitelky,“ popsala redakci počátek příběhu Lenka M.

S dcerkou druhý den vyhledala lékařskou pomoc, což bylo velké štěstí, protože se oko ihned začalo léčit. Následně absolvovaly několik vyšetření u dvou očních lékařů. „Potvrdili mi, že je poraněná rohovka, naštěstí mimo zorné pole. Oko zůstane suché, bude si ho muset prokapávat a časem nejsou vyloučeny ani další následky trvalého rázu,“ konstatovala Lenka M.

Od začátku prázdnin se snažila kontaktovat vedení školy, aby zjednalo nápravu. „Několikrát jsem volala, navštívila školu osobně, psala emaily. S paní ředitelkou jsem se sešla až 17. srpna, kdy mi oznámila, že jsem se o schůzku málo snažila. Zároveň uvedla, že dceru přeřadí do jiné třídy, aby s dívkou, která ji zranila, nepřišla do kontaktu,“ dodala maminka. Lenka M. zároveň oznámila celou událost pojišťovně, totéž chce uplatnit i ve škole.

O vyjádření redakce požádala i ředitelku ZŠ Horáka Petru Rubáčovou

„Skutečně došlo k úrazu dcery paní M., ale nešťastnou náhodou, nikoliv úmyslně. Situaci jsem prošetřovala a toto jsem paní M. i sdělila. Lékařská zpráva, kterou mám k dispozici, o žádných trvalých následcích nehovoří. Dcera paní M. se otáčela do zadní lavice ke spolužačce tak nešťastně, že došlo k úrazu, který je řádně zapsán v Knize úrazů. Celou situaci tímto považuji za vyřešenou,“ sdělila stanovisko školy ředitelka. Podle jejích slov nelze trestat někoho, kdo neúmyslně způsobí zranění. „Ze strany paní M. se jedná o tvrzení proti tvrzení třídní učitelky, která byla úrazu přítomna a poskytla žačce první pomoc. Třídní učitelka dále uvedla, že k těmto incidentům běžně nedochází a během loňského školního roku nebyl hlášen v této třídě žádný podobný úraz,“ dodala ředitelka s tím, že dále se nebude vyjadřovat. 

Případ budeme i nadále sledovat. (ber)

Poslat nový komentář