V Bezděkově vzniká levandulové turistické centrum

V Bezděkově vzniká levandulové turistické centrum
ilustrační foto

Zájemci o levandulové zážitky mohli doposud na Zábřežsku zavítat jedině do Levandulových kaváren Lukáše Drlíka a Veroniky Pejšové. Přesto se na mateřský statek v Bezděkově hrnuly davy turistů toužící po atmosféře v Provence. Pár se proto rozhodl vybudovat v Bezděkově turistické centrum. Jeho výstavbu můžete uspíšit, když přispějete na hithit.com. A proč je to důležité i pro obyvatele Prostějovska? Dvojice totiž provozuje Levandulovou kavárnu na zámku v Čechách pod Kosířem, kde z vlastní levandule vyrábí limonády, zákusky i zmrzlinu.

V plánu je dostavět posezení a altán s kuchyní, kde se bude vařit levandulové degustační menu. Přímo mezi modrými lány postaví Lukáš s Veronikou místo pro svatební obřady, po kterých je už teď značná poptávka. Chtějí také odkoupit starou, nyní nevyužitou obecní budovu a vytvořit z ní malou levandulovou expozici s prodejním krámkem.

Na to vše je třeba nemalých financí. I proto najdete projekt levandulového Bezděkova na jednom z největších českých crowdfundingových portálů hithit.com. Na něm přispívá větší počet jednotlivců menším obnosem k cílové částce potřebné k uskutečnění projektu nebo jeho části. Obvykle pak jako poděkování obdrží zajímavou, v tomto případě po levanduli vonící, odměnu. V případě Bezděkova půjde o komentovanou prohlídku včetně degustačního levandulového menu přímo na poli nebo první svatební obřad na rozkvetlém levandulovém poli.

Koncept Levandulového statku propojeného s kavárnami je úspěšný nejen u zákazníků, ale i v podnikatelských soutěžích. V roce 2015 vyhráli Lukáš s Veronikou celostátní kolo T-Mobile Rozjezdů, v roce 2016 pak první místo v soutěži Živnostník roku Olomouckého kraje. (O vítězi celostátního kola se rozhodne 7. prosince.) I díky těmto úspěchům se na statek sjíždějí turisté. „V létě k nám jezdily stovky návštěvníků za atmosférou, kvetoucí levandulí a jí vonícími produkty. Bohužel jsme jim nemohli nabídnout zážitek, který očekávají,“ vysvětluje Lukáš Drlík.

„Zemědělství, navíc v bio režimu, je náročné, a to i na finance. I když se nám peníze pomocí Hithitu nepovede vybrat, stejně asi všechny naše plány zrealizujeme. Netroufáme si ale odhadnout, kdy se nám povede tolik peněz vydělat,“ uzavírá Lukáš Drlík.

O Levandulovém statku

Lukáš Drlík s Veronikou Pejšovou hospodaří od roku 2015 na statku po prarodičích v Bezděkově. Nedali na rady místních zemědělců, aby pěstovali tradiční plodiny. Po cestách po Provence se rozhodli pěstovat - na severu Moravy zcela netradiční - levanduli

lékařskou. Na rozdíl od drtivé většiny producentů zvolili bio režim, navíc takovou odrůdu, která neobsahuje velké množství silic, a přitom si zachovává maximum svých blahodárných účinků. Taková levandule je vhodná i pro použití v gastronomii.

Pole se utěšeně rozrůstá: Letos osázeli část pětihektarového pole první dávkou 6 000 kusů sazenic levandule a v následujících letech plánují vysadit dalších zhruba 100 000 sazeniček.

Bližší informace o celém levandulovém projektu najdete na http://www.levandulovakavarna.cz/

(Zdroj http://www.levandulovakavarna.cz/)

Poslat nový komentář