Lékaři mají novou metodou na přetržené vazy v koleni i bolesti ramene

Lékaři mají novou metodou na přetržené vazy v koleni i bolesti ramene
ilustrační foto

Častým problémem, se kterým mladí lidé navštíví ordinaci lékaře, jsou přetržené vazy v koleni. Starší pacienty zas často trápí chronické bolesti ramen. Oba tyto problémy nyní řeší zcela nové operační metody.

„Byly doby, kdy se problém přetržených vazů v koleni nedal nijak operovat a pacient se jednoduše musel smířit se zdravotním omezením,“ uvedl primář ortopedicko-traumatologického oddělení Nemocnice Prostějov Pavel Pilař. Nová metoda operace zkracuje délku léčby na třetinu. Utržený vaz se přišije v místě jeho úponu ve stehenní kosti, zpevněn je páskou ze speciálního vlákna, která vaz chrání a zajistí, aby se holenní a stehenní kost neposouvaly více, než je potřeba. Tato operace je vhodná i pro děti, protože nijak nenarušuje růstové chrupavky. Tato metoda artroskopické operace kolenních vazů není jedinou novinkou. Změna je i v léčbě přetrhaných šlach v ramenním kloubu.

„S chronickou bolestí ramene k nám přicházejí spíše starší pacienti, kteří se s tímto problémem potýkají několik let. Při vyšetření často zjišťujeme, že se jim doslova prodřela šlacha, která obepíná ramenní kloub,“ říká primář Pilař s tím, že lékaři pak operativně šlachu přišívají zpátky.

„Někdy je však poškození tak velké, že šlachu nelze nijak znovu přišít. V minulosti nám nezbývalo nic jiného, než přistoupit k totální endoprotéze, tedy výměně ramenního kloubu. Nyní máme k dispozici novou metodu – využití speciálního štěpu,“ vysvětluje primář s tím, že štěp lékaři získají ze stehenního svalu pacienta, nebo mohou využít syntetický materiál, určený pro tyto účely. První výsledky této metody jsou velmi dobré a oproti endoprotéze ramene jsou zatíženy i mnohem menším výskytem pooperačních komplikací. Také délka rekonvalescence se snižuje. (Zdroj Nemocnice Pv)

Foto: Nemocnice Prostějov

Poslat nový komentář