Advokát Josef Augustin dnes u soudu. Za neplacení daní

Advokát Josef Augustin dnes u soudu. Za neplacení daní
ilustrační foto

Známý prostějovský právník a zastupitel za KSČM Josef Augustin jde dnes odpoledne k soudu. Tentokrát ne jako obhájce, ale jako obžalovaný. Po dobu pěti let neplatil daně, škoda je 400 tisíc. Částku již finančnímu úřadu uhradil. 

JUDr. Josef Augustin už byl za podobný čin pravomocně odsouzen v roce 2008, kdy šlo o DPH a daň z příjmu fyzických osob za roky 2004 a 2005. Profesi advokáta mohl dál vykonávat jen díky tomu, že krajský soud nakonec upustil od potrestání. Augustin se však nepoučil a daně zase neplatil.

Státní zástupce z Prostějova Jaroslav Miklenda uvedl, že Augustina viní z toho, že v období let 2010 - 2014 nepodával daňová přiznání a nevedl daňovou evidenci. Podal na něj proto obžalobu pro trestný čin zkreslování údajů o stavu hospodaření a jmění, za což mu u soudu hrozí dva roky vězení nebo pokuta.

 

Daň z příjmu mu finanční úřad musel vyměřit až dodatečně a dlužnou částku kolem 400 tisíc korun Augustin již uhradil. Advokátní komora Josefu Augustinovi může dočasně pozastavit výkon advokacie. K případu se vrátí po pravomocném rozsudku. (ber)

Poslat nový komentář