Nová služba pro zdravotně postižené občany. Tichá linka

Nová služba pro zdravotně postižené občany. Tichá linka
ilustrační foto

Projekt online komunikace pro osoby se sluchovým postižením, který ulehčí a umožní vyřizování jejich záležitostí, dostal od radních zelenou. Zavedením služby Tichá linka magistrátem dojde ke zkvalitnění komunikace se zdravotně postiženými klienty, konkrétně pak s občany se sluchovým postižením. 

„Hlavním cílem je zajištění online přepisu a online tlumočení a umožnit využít synergického působení a vzájemných vazeb obou nástrojů podpory. Linka je určena pro osoby, které při komunikaci používají znakový jazyk. K tomu slouží webová aplikace, prostřednictvím které probíhá tlumočení z jakéhokoli místa. Na výběr je možnost znakového tlumočení nebo takzvaný přepis, kdy se přepisuje mluvená řeč do textu,“ uvedl náměstek primátorky Pavel Smetana s tím, že Tichá linka je bezplatná. Nutná je pouze registrace na webových stránkách www.tichalinka.cz , kde se může zaevidovat jak fyzická osoba, tak organizace.

„Samotné tlumočení může probíhat prostřednictvím počítače nebo notebooku s webovou kamerou a mikrofonem, možné je i použití takzvaného chytrého telefonu nebo tabletu. Pochopitelně je zapotřebí připojení k internetu a webový prohlížeč,“ doplnil Smetana.

Pro zahájení tlumočení je třeba se předem objednat prostřednictvím webových stránek v časovém předstihu na konkrétní čas. K dispozici je po dobu 24 hodin několik tlumočníků. Mimo běžné tlumočení s objednáním je možné kontaktovat i takzvanou pohotovost v případě nouze, kdy je občan neprodleně spojen na tlumočníka například při zdravotní komplikaci.

Online tlumočení je určeno pro osoby se sluchovým postižením, které ovládají český znakový jazyk. Neslyšící si může přes Tichou linku zajistit online tlumočení telefonického hovoru, překlad nebo úpravu textu.

Online přepis je určen pro osoby se sluchovým postižením (nedoslýchavé nebo ohluchlé), které dobře ovládají psaný český jazyk, a vyhovuje jim písemná komunikace. Neslyšící si tak mohou přes linku zajistit rovněž online přepis telefonického nebo konferenčního hovoru a úpravu textu.

 

Veškeré podrobné informace včetně možné registrace jsou dále uvedeny na webových stránkách www.tichalinka.cz. (red)

Poslat nový komentář