Rekonstrukci Domu řádových sester blokují hádky památkářů

Rekonstrukci Domu řádových sester blokují hádky památkářů
ilustrační foto

Dům řádových sester, funkcionalistickou kulturní památku, před nedávnem prodal Olomoucký kraj. Nový majitel se chtěl pustit do rekonstrukce, ale Národní památkový ústav neschválil chystané úpravy. Investor si je předtím ale dohodl s prostějovskými památkáři. Spor musí rozhodnout Olomoucký kraj.

Dům řádových sester se nachází v areálu staré nemocnice. Funkcionalistický objekt klášterního typu je dílem prostějovského architekta Navrátila. Objekt byl z iniciativy některých Prostějovanů prohlášen za kulturní památku. Brněnský investor, který jej koupil od Olomouckého kraje, v něm chce postavit sociální bydlení pro seniory. Jenže narazil na rozdílný pohled památkářů.

„Investor požadoval výměnu dožitých oken v obytné části a částečné zateplení některých fasád. Já jsem s tím souhlasil, protože u této památky vidím jako její primární hodnotu tu hodnotu užitkovou,“ uvedl prostějovský památkář Marek Perůtka. Jiný názor ale má Aneta Zlámalová z Národního památkového ústavu. „Posuzovaná studie navrhovala velké množství stavebních zásahů, které by znehodnotily nejen umělecké kvality architektonického řešení objektu, ale zásadním způsobem by zasáhly do samotné podstaty jeho památkových hodnot. Domnívám se, že toto závazné stanovisko je nezákonné, jelikož připuštění zmiňovaných kontroverzních zásahů nebylo nijak relevantně odůvodněno,“ uvádí památkářka.

Celý spor bude muset rozhodnout Olomoucký kraj. (ber)

Foto: ber

Poslat nový komentář