Do konce roku by s mělo vyměnit průkazy 2 700 řidičů

Do konce roku by s mělo vyměnit průkazy 2 700 řidičů
ilustrační foto

Do konce října 2017 si mělo na Prostějovsku vyměnit řidičské průkazy z důvodu konce jejich platnosti asi 6 000 řidičů. Neučinilo tak 1 914 z nich. Do konce roku tato povinnost připadne i dalším řidičům. Podívejte se, zda nejste jedním z nich.

„Řidičský průkaz si do konce října nevyměnilo 1 914 řidičů. Během listopadu a prosince přibude tato povinnost dalším řidičů, do konce roku by tedy mělo požádat o výměnu celkem 2 690 řidičů," sdělil PvNovinkám vedoucí Odboru dopravy Miroslav Nakládal.

Řidičské průkazy pro skupiny vozidel A–B (včetně B+E) jsou vydávány s platností na dobu 10 let. U všech ostatních skupin vozidel (C–D) je platnost řidičského průkazu od 19. ledna 2013 omezena pouze na dobu 5 let. Konkrétní datum platnosti vašeho ŘP je uvedeno na řádku 4b. – viz. foto. O výměnu ŘP je možné požádat již 3 měsíce před skončením jeho platnosti.

Pokud výměnu neuskutečníte, a za volantem vás chytí policisté, vystavujete se postihu. „Jedná se o méně závažné porušení zákona o provozu na pozemních komunikacích, přesto může být uložena blokově pokuta až do 2 000 Kč, v případě nesouhlasu s blokovým řízením může být ve správním řízení uložena pokuta od 1 500 do 2 500 Kč + náklady řízení (pokud bude ústní jednání) ve výši 1 000 Kč," dodal Nakládal. (ber)

Ilustrační foto: PČR

Poslat nový komentář