Jízdné u dětí do 15 let, studentů od 15 do 26 let a seniorů nad 65 let bude levnější

Jízdné u dětí do 15 let, studentů od 15 do 26 let a seniorů nad 65 let bude levnější
ilustrační foto

Na základě rozhodnutí vlády budou od září letošního roku větší slevy jízdného u dětí do 15 let, studentů od 15 do 26 let a seniorů nad 65 let. Tyto slevy se týkají vlakové dopravy a příměstské autobusové dopravy. U uvedených skupin cestujících byla doposud zavedena sleva ve výši 50 procent z ceny normálního jízdného, nově bude tato sleva dosahovat 75 procent. Snížení tržeb jízdného bude u vlakové dopravy a příměstské autobusové dopravy kompenzovat dopravcům stát.

Navýšení slev se netýká městské hromadné dopravy, proto se jí ani nedotýká případná kompenzace snížení tržeb ze strany státu. Přes tuto skutečnost se vedení města rozhodlo zavést uvedené zvýšení slev i v Městské hromadné dopravě v Prostějově.

„Důvodem je to, že MHD v Prostějově je součástí Integrovaného dopravního systému Olomouckého kraje a je vhodné, aby byl zachován jednotný tarif zavedený ve spojích zařazených do Integrovaného dopravního systému Olomouckého kraje. Dalším důvodem je hledisko sociální, protože cestující, kterých se slevy týkají, patří do nízkopříjmových skupin obyvatelstva,“ uvedla primátorka města Alena Rašková a doplnila, že pro seniory nad 70 let je v Prostějově již několik let doprava zdarma.

Ceny jízdného by měly být sníženy pravděpodobně od září tohoto roku. (red)

Ilustrační foto: FTL

Poslat nový komentář