Olomoučtí chemici navrhli postup pro snazší dopadení pachatele se střelnou zbraní

Olomoučtí chemici navrhli postup pro snazší dopadení pachatele se střelnou zbraní
ilustrační foto

Usvědčit pachatele ze střelby na základě analýzy povýstřelových zplodin zachycených na otisku prstů a současně ho na základě této stopy identifikovat. To umožňuje postup, který navrhli vědci z Regionálního centra pokročilých technologií a materiálů a katedry analytické chemie přírodovědecké fakulty UP Olomouc. Chemiky k výzkumu motivovaly teroristické útoky v Paříži i spolupráce s policisty v rámci přednáškového modulu Analytická chemie ve forenzních vědách. Podle výzkumníků je vyvinutá metoda snadno přenositelná do praxe.

Jeden z jejích autorů, Tomáš Pluháček, se v době teroristických útoků v Paříži v listopadu 2015 vracel ze stáže ve Francii. V této souvislosti ho napadlo využít analýzu povýstřelových zplodin pro identifikaci pachatelů.

„S kolegy jsme se zamýšleli nad tím, zda po odběru reálných otisků prstů na místě činu zůstanou částice z povýstřelových zplodin ukotveny v papilárních liniích a budeme schopni na základě takto získaných poznatků provést i identifikaci osoby. Nyní už víme, že dokážeme z otisku prstů určit, zda jejich „majitel“ manipuloval se střelnou zbraní nebo z ní i střílel, a také tuto osobu identifikovat,“ uvedl jeden z autorů Tomáš Pluháček, který si za prezentaci postupu odvezl z letošní mezinárodní konference ESAS (European Symposium on Atomic Spectrometry) v Berlíně cenu za nejlepší poster.

V běžné praxi kriminalisté zkoumají částice povýstřelových zplodin, které získají z rukou střelce nebo jeho oděvu. Ve specializované laboratoři k tomu využívají skenovací elektronovou mikroskopii. Olomouckým vědcům ale stačí analyzovat prvky z povýstřelových zplodin, jako jsou například olovo, baryum, antimon a případně rtuť, jen z latentního otisku prstu. Pro analýzu využívají laserové ablace ve spojení s hmotnostní spektrometrií s indukčně vázaným plazmatem, což je metoda umožňující zobrazování prostorové distribuce prvků napříč pevným vzorkem.

„Námi navržený postup, poskytující přímo souvislost mezi biometrickými informacemi a corpus delicti v podobě detekce a klasifikace částic povýstřelových zplodin, dosud nikdo jiný neaplikoval. My jsme ho ověřili u tří osob a analýzy konzultovali s profesionálním znalcem z oboru daktyloskopie. Nyní chceme metodu potvrdit analýzou více vzorků a nabídnout ji Policii ČR. Věříme, že metoda by mohla práci kriminalistů urychlit a usnadnit. Standardní analýza pomocí skenovací elektronové mikroskopie je totiž poměrně zdlouhavá a má určitá omezení,“ doplnil Pluháček.

Olomoučtí analytičtí chemici spolupracují s kriminalisty dlouhodobě. Zkušení chemici a policejní specialisté předávají studentům informace z oboru forenzní chemie. Jedná se především o aplikace analytické chemie, které využívají kriminalisté k prokázání trestné činnosti. Laická veřejnost zná některé z postupů, byť v poněkud zjednodušené podobě, například z kriminálních seriálů.

(Zdroj UPOl)

Poslat nový komentář