EU chce zakázat brčka i plastové nádobí

EU chce zakázat brčka i plastové nádobí
ilustrační foto

Evropská komise představila revoluční návrh, kterým chce bojovat proti znečištění světových oceánů plastovým odpadem. Když projde, budou jednorázové plastové příbory, brčka, tyčky k balónům nebo vatové tyčinky na čištění uší zakázány, pokud bude existovat cenově dostupná alternativa. Státy by také musely zajistit recyklaci většiny plastových lahví třeba tím, že by byly zálohované.

Evropská komise chce zavést nová pravidla pro deset druhů jednorázových plastových výrobků, které nejčastěji končí na plážích, a také pro ztracená a opuštěná lovná zařízení (tedy rybářské sítě), které se také významně podílejí na znečištění moří a pláží. Podle Evropské komise předměty, na které se v novém návrhu zaměřuje, tvoří až 70 % všech odpadků v mořích.

Cílem je dotlačit výrobce a zákazníky k tomu, aby v případě, kdy existují dostupné a cenově srovnatelné alternativy, od jednorázových plastů ustoupili. Prodej takových produktů, které lze snadno a cenově dostupně nahradit, bude zakázán.. Výrobcům pak vznikne povinnost podílet se finančně na odklízení a likvidaci odpadu.

Mezi navrženými pravidly tak najdeme třeba zákaz plastových výrobků na jedno použití, pokud existují cenově přijatelné a dostupné alternativy, jedná se například o plastové vatové tyčinky, příbory, talíře, brčka, míchátka a tyčky k balonkům, které budou muset být nově vyráběny jen z ekologičtějších materiálů.

Členské státy budou muset omezit používání plastových nádob na potraviny a nápojových kelímků, jak toho dosáhnou, je na nich. Kupříkladu mohou bezplatné nabízení těchto výrobků zakázat nebo zavést povinnost, aby v místě prodeje byly nabízeny i alternativní produkty.

Evropské státy budou také povinny zajistit do roku 2025 sběr 90 % jednorázových plastových lahví od nápojů. Výrobci budou mít povinnost podílet se na nákladech spojených se sběrem a úklidem odpadu.

Komise tyto návrhy předloží Evropskému parlamentu a Radě. Vyzvala oba orgány, aby materiál projednaly přednostně tak, aby jej stihly schválit ještě před volbami do Evropského parlamentu, které budou příští rok v květnu. (red)

Ilustrační foto: ber

Poslat nový komentář