Obnova autobusů MHD v Prostějově v roce 2018

Obnova autobusů MHD v Prostějově v roce 2018
ilustrační foto

Dne 21.1.2016 byla v rámci Integrovaného regionálního operačního programu a jeho specifického cíle 1.2 – Zvýšení podílu udržitelných forem dopravy vyhlášena kolová výzva č. 20 nízkoemisní a bezemisní vozidla. 

Do této výzvy se společnost FTL - First Transport Lines, a.s. přihlásila s projektem „ Nízkopodlažní a bezbariérové autobusy pro MHD na pořízení osmi autobusů a v roce 2017 a byla vybrána k realizaci.  

Celková hodnota projektu činí 51 189 600,- Kč bez DPH, vč. DPH je výše pořízení 61 939 416,- Kč. Výše dotace činí 85% z hodnoty bez DPH, což činí 43 511 160,-. Kč. Cílem projektu je zvýšení kvality a komfortu MHD a její bezpečnosti. Všechny autobusy budou tedy nízkopodlažní s motory splňujícími nejpřísnější emisní limity, což přispěje ke snížení emisí produkovaných autobusy v MHD v Prostějově. 

Tato moderní vozidla jsou bezbariérová s pohonem na stlačený zemní plyn (CNG) s délkou dvanácti metrů a obsaditelností 82 míst, z toho devětadvacet k sezení. Jsou plně vybavena informačními prvky pro cestující, a to včetně informačního systému pro nevidomé a slabozraké, mají nástupní plošinu pro osoby se sníženou schopností pohybu a orientace a možnost snižování podlahy při nástupu cestujících. Uvnitř vozidla je umístěn vnitřní LCD monitor pro informace o trase jízdy a jsou vybavena USB nabíječkami. Samozřejmostí je k dispozici plně klimatizovaný prostor pro cestující. 

Městská doprava v Prostějově najede ročně více jak 830 tisíc kilometrů na třinácti linkách a přepraví více jak tři miliony cestujících ročně.

"V letošním roce budeme realizovat ještě obnovu dalších tří vozidel pro MHD v Prostějově z prostředků ITI opět s dotací ve výši 85% pořizovací ceny. Je to velmi významná investice do obnovy vozového parku MHD v našem městě. Spolu s pořízením vozidel z programu ROP v letech 2011 až 2013 v počtu deset se touto etapou uzavírá výrazné zmlazení autobusů v městské dopravě v Prostějově. Můžeme se pochlubit, že na konci letošního roku bude průměrné stáří autobusů na městské dopravě v Prostějově ve výši 3,8 roku," uvedl Jiří Hloch, člen představenstva.

Nové autobusy budou nasazeny do provozu od 11.6.2018. (red)

 

Poslat nový komentář