Starý Prostějov na fotografiích

Starý Prostějov na fotografiích
ilustrační foto
Další fotky: 
Starý Prostějov na fotografiích
Starý Prostějov na fotografiích
Starý Prostějov na fotografiích

Dnes se podíváme do historie zimního stadionu v Prostějově. Umělé kluziště bylo vybudováno v roce 1957 na místě, kde dnes stojí zimní stadion. A jen poznámka na okraj, předtím se v Prostějově nebruslilo jen na rybnících, ale i na kluzišti, které se nacházelo v areálu tenisových kurtů ve Sportovní ulici.

Zimní stadion má unikátní zastřešení, jehož konstrukci navrhl slavný projektant Ferdinad Lederer. Konstrukci vyrobily prostějovské Hanácké železárny. Ocelová konstrukce zastřešení má tvar a skladbu lamelové klenby o rozpětí oblouku 80 metrů. Je složena z 218 kusů stejných skladebných prvků vyrobených v dílnách prostějovských železáren. Jejich spojení je zajištěno přírubovými šroubovanými spoji. Na ocelové klenbě je zavěšen podhled umožňující umístění svítidel. Krytinu střechy tvoří tvarované hliníkové tenkostěnné profily o skladební šířce 80 cm s výškou vlny 4 cm. Použití krytiny v oblouku na tak velké ploše bylo v tehdejším Československu ojedinělé.

Zastřešení bylo dokončeno a slavnostně předáno 23.února 1976. V bezprostřední blízkosti haly byl postupně vybudován komplex se společenským zázemím: motelem, restaurací a barem.

V roce 1996 prošla hala rozsáhlou rekonstrukcí, když byly především zmodernizovány šatny, sociální zařízení a instalováno nové akustické ozvučení haly. Od té doby byly v průběhu rekonstrukcí provedeny další modernizace - mimo jiné vybudování VIP prostor, výstavba nového hlavního vchodu, vrátnice, byly vyměněny skleněné výplně, oprav doznala i ledová plocha a chlazení.

V roce 2010 získalo město Prostějov od Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových bezúplatně pozemky pod celým areálem. (ber)

Foto: archiv LHK Jestřábi, kdk.fce.vutbr.cz

Poslat nový komentář