Projekt Darujeme kola dětem funguje čtvrtý rok. Co vy na to?

Projekt Darujeme kola dětem funguje čtvrtý rok. Co vy na to?
ilustrační foto

I vy (jedinec či např. skupinka známých či kolegů) můžete koupit pro konkrétní vytipované dítě ze sociálně slabší rodiny jeho první kolo v životě. Peníze jdou přímo prodejci kol a nemají se tak kde ztratit. Pomáhat jde i takto jednoduše a transparentně. Přispět lze samozřejmě i jakoukoli částkou dle vašeho přání a možností.

„Začali jsme spíše jako občanská iniciativa v roce 2014. Jsme parta lidí, která chce pomáhat, a víme, že to jde i jednoduše a bez byrokracie. Máme blízko ke kolům, k dětem a svět kolem nás nás zajímá,“ říká zakladatelka projektu Andrea Radová. „S pomocí mého manžela, synů a mnoha přátel, dděláme tuto činnost při práci čistě z vlastního přesvědčení a zcela zdarma. Fungujeme jako zprostředkovatelé – od vytipování dětí, oslovení dárců, zprostředkování platby dárce přímo prodejci kol a na závěr uspořádání oficiálního předávání kol dětem, kterého se mohou dárci též zúčastnit,“ zdůrazňuje Andrea.

Rodiny s dětmi vyhledájí sami, přes sociální úřady, sociální organizace a ředitele škol, které tyto rodiny velmi dobře osobně znají, pečlivě tipují vhodné děti. Jde o rodiny, které i přes velkou nepřízeň osudu fungují, snaží se a o své děti se starají. Nemusí jít o nutně nejchudší rodiny v kraji, ale o rodiny, u kterých věří, že dar půjde do správných rukou.

„Proč kolo? Mnozí z vás si jistě dokáží vzpomenout na pocit radosti, když dostali své první kolo. Věříme, že kolo poskytuje svobodu, zážitky, zdravý styl a v neposlední řadě silnou sociální integraci s ostatními. Navíc kolo umožní dítěti věnovat se sportu, přitom ale nijak více nezatíží rodinný rozpočet,“ dodává Andrea..

Bližší informace o projektu naleznete na http://koladetem.eu. (ber)

Poslat nový komentář