Netopýra v bytě se nebojte, vzkazují ochránci

Netopýra v bytě se nebojte, vzkazují ochránci
ilustrační foto

Český svaz ochránců přírody eviduje každý den minimálně jeden případ, kdy se člověk ve svém obydlí setká s netopýry. Někdy se v bytě ocitne jeden, někdy až několik desítek netopýrů a lidé postrádají informace, jak se zachovat, aby těmto zákonem chráněným živočichům neublížili.

Teď je období, kdy mohou netopýři zabloudit oknem do bytu. „Stalo se mi to dnes v noci. Probudil mě šramot a rámus....půl hodiny jsem ho chytal po pokoji. Zbyla mi akorát hovínka a pár popadaných věcí," napsal nám do redakce postřeh čtenář Zdeněk.

„Jsou lidé, kteří se bojí myší nebo žab, ale lidí, kteří se bojí netopýrů, je mnohem víc,“ říká Dagmar Zieglerová z SOS netopýří linky Nyctalus. Na území České republiky žije 25 druhů netopýrů a na SOS linku každou noc volá jeden až tři lidé, kteří se ve svém bytě setkali s netopýry. „Zamotávání se do vlasů či dokonce sání krve jsou jen legendy, které nemají s netopýry v ČR vůbec nic společného.

Často se stává, že letošní mláďata vinou nezkušenosti a nedostatečné orientace zalétnou do lidského obydlí. „Každý netopýr, který vlítne do místnosti, se tam ocitá omylem, je vyděšený a silně stresovaný. Potřebuje obvykle několik minut na to, aby se v prostoru zorientoval a vyletěl zase ven. Nejjednodušší radou je otevřít okna dokořán a zhasnout světlo. Netopýr většinou odlétne sám,“ říká Zieglerová. Pokud netopýr neodlétne, je nejlepší dát ho do papírové krabice, do které mu dáte zmuchlaný hadr a trochu vody do víka od PET lahve, protože netopýr musí mít dostatek vody. Na netopýry se ale nedoporučuje sahat rukou, lepší je dotýkat se ho přes hadr, do kterého ho můžeme zabalit. Netopýr má ideální možnost odlétnout, když se v noci položí otevřená krabice na okno. Pokud neodlétne do dvou hodin, bude nutná pomoc odborníků. Je lepší vzít krabici zpět do bytu, protože přes noc by se netopýr mohl stát potravou predátorů, jako je kuna nebo kočka.

Pokud se objeví netopýr venku během dne, doporučují odborníci zavolat některou ze záchranných stanic, protože je pravděpodobně zraněný. (ber)

 

Ilustrační foto: ČSOP

Poslat nový komentář