Na podzimní Floře Olomouc zavládne ruch z „Tržiště první republiky“

Na podzimní Floře Olomouc zavládne ruch z „Tržiště první republiky“
ilustrační foto

Podzimní přehlídka ovoce a zeleniny Flora Olomouc odkazuje svým pojetím a názvem „Tržiště první republiky“ ke stému výročí státu a tradicím trhů na náměstích a návsích. Olomoucké výstaviště tak zaplní ve dnech 4. – 7. října ty nejlepší zahrádkářské výpěstky, festival Olima, soutěž Flora košt a Flora džem či podzimní zahradnické trhy. Historické olomoucké památky letos rozkvetou v barvách trikolory.

Právě výročí první republiky bude věnován 23. ročník celonárodní výstavy ovoce, zeleniny a školkařských výpěstků Flora Olomouc – Hortikomplex. Stěžejní expozice v pavilonu A „Tržiště první republiky“ z pera autorky Pavlíny Švecové přenese návštěvníky do dob, kdy náměstí a návsi zaplavily povozy s výpěstky a výrobky sedláků a zahradníků. Do doby, kdy na tržišti bylo díky muzikantům veselo a vůně lákala do dobových krámků řezníků či zelinářů. Expozice v pavilonu A bude také přehlídkou produktů nejlepších tuzemských pěstitelů z řad členů Zelinářské unie Čech a Moravy a Ovocnářské unie ČR.

Český zahrádkářský svaz v pavilonu B představí mimo jiné i výstavu pomologů pod názvem „Zemská výstava ovoce“, kdy v duchu hlavní expozice vystaví historické odrůdy ovoce. Mimořádný program zde bude věnován 50 letům časopisu Zahrádkář. Moravská územní sdružení Českého zahrádkářského svazu pak představí svou prezentaci plodin v pavilonu C.

Návštěvníci se mohou těšit na festival gastronomie a nápojů Olima v pavilonu E. Zde budou soustředěny expozice producentů potravin oceněných značkou Klasa a Regionální potravina. Návštěvníkům dále nabídne taháky v podobě Dnů moravských vín s řízenou degustací zkušených sommelierů na galerii v pavilonu A. Pavilon G bude hostit 15. ročník ochutnávek Grand Prix ovocných destilátů Flora košt, soutěž Flora džem a Olima Cup - soutěž cukrářů a kuchařů.

Nebudou chybět ani podzimní zahradnické trhy, které budou mít své místo v pavilonu H a na venkovních plochách Smetanových sadů. Nabídnou široký sortiment rostlin, výpěstků, semen, zahrádkářských pomůcek či hobby potřeb. Chybět nebudou ani atrakce pro děti, dále burčák, medovina, svařené víno a jiné občerstvení.

Tematický doprovodný program bude jako vždy bohatý. Ve čtvrtek se na podiu v pavilonu A uskuteční druhý ročník floristické soutěže Flora Cup. Své umění zde představí odborníci, studenti, ale i laici z řad zahrádkářů. Jejich práce na předem daných tématech „Věnec pro neznámého vojína“ a „Diplomatická kytice pro první dámu Slovenské republiky“ budou obohacením centrální expozice. Podium v pavilonu A bude v následujících dnech patřit přednáškám pro laickou veřejnost z oblasti pomologie, mykologie a dalších zahradnických

oborů. Dále zde bude prostor pro vyhlášení ocenění Regionální potravina a výrobek Olomouckého kraje. Pro odborníky jsou připraveny uzavřené semináře. Čtvrtek bude patřit šlechtitelům a v pátek se koná seminář SZKT na téma „Hmyz významně omezující důležité funkce nelesní dřevinné vegetace“ s uznávaným přednášejícím  Petrem Martínkem.

Prostor Na Sambě bude již tradičně patřit doprovodnému programu, který již ve čtvrtek začne „Dýňodlabáním“ – soutěží žáků základních škol. Vydlabané dýně budou vystaveny v pavilonu H. Páteční a sobotní program s Receptářem pozve návštěvníky na koncerty populárních osobností Heidi Janků a Viktora Sodomy. Nedělní program završí Jiří Helán za doprovodu cimbálové muziky.

Součástí celostátní výstavy Flora Olomouc 2018, podzimní etapy je i projekt Rozkvetlé památky. Květy příznačně v barvách trikolory zaplaví tři olomoucké kostely a vyzdoben bude i sloup Nejsvětější Trojice na olomouckém Horním náměstí. (red)

 

Poslat nový komentář