(Ne)obyčejná jízda pro zrakově postižené

(Ne)obyčejná jízda pro zrakově postižené
ilustrační foto

Myslíte si, že lidé se zrakovým postižením nebo dokonce zcela nevidomí nemohou nikdy řídit dopravní prostředek? Že z létání v letadle nemají ten správný požitek? Nic není dále od pravdy.Dne 7. září 2018 uspořádalo prostějovské regionální pracoviště TyfloCentra Olomouc o.p.s. ve spolupráci s Autoškolou Bonk, Aeroklubem Josefa Františka a Pavlem Barto akci s názvem:(Ne)obyčejná jízda.

„V již zmíněném datu jsme se sešli, plní očekávání, na prostějovské zastávce autobusu. Doprava osob - Pavel Barto nás odvezl na přerovské letiště, kde pro nás firma Autoškola Bonk připravila nevšední zážitek v podobě řízení osobního a nákladního auta," uvedla Zuzana Znojilová.

„Už od dětství jsem snil o tom, že jednou budu řídit automobil. Tento den se mi přání vyplnilo,“ nechal se slyšet nevidomý účastník akce Pavel Vlček. K dispozici byly dva osobní a jeden nákladní automobil. Dva instruktoři a jedna instruktorka, všichni empatičtí a neobyčejně trpěliví, se návštěvě věnovali celé dopoledne.

Odpoledne se výprava opět díky Pavlovi Barto přesunula na žešovské letiště, kde pro ni připravili členové Aeroklubu Josefa Františka občerstvení a další zážitek v podobě možnosti létání letadlem. Všichni účastníci letu si pochvalovali ten zvláštní pocit volnosti, který nevidomý člověk zažívá při létání.

„Děkuji za nejkrásnější den mého života.“ napsal v mailu další z nevidomých účastníků pan Vojtěch Šmiro.

„Velké poděkování patří pracovníkům Autoškoly Bonk, panu Pavlovi Barto a členům Aeroklubu Josefa Františka.

Dík patří též pracovníkům olomouckého TyfloCentra, dobrovolníkům SONS a slabozraké klientce TyfloCentra, která se ochotně ujala nevidomých kolegů," dodala Zuzana Znojilová.

(Text a foto: ZZ)

Poslat nový komentář