U Protivanova je jediný meteoradar na Moravě

U Protivanova je jediný meteoradar na Moravě
ilustrační foto

V rámci dne otevřených dveří si včera mohli zájemci prohlédnout jediný meteoradar na Moravě, který stojí na vrchu Skalky u Protivanova.

V Česku provozuje meteoradary Český hydrometeorologický ústav. Jsou dva, jeden ve vojenském prostoru Brdy na vrcholu Praha a druhý na vrcholu Skalky u Protivanova. Ten protivanovský stojí na nejvyšším bodu Drahanské vrchoviny v nadmořské výšce 730 metrů od roku 1995, anténa je 37 metrů nad zemí. Automatizovaný digitální meteorologický radiolokátor pochází od německé firmy Gematronik. Jeho pořizovací hodnota činila 29 milionů korun a modernizován byl v roce 2007. Maximální dosah radar je přibližně 250 km, potom již data vlivem zakřivení zemského povrchu s tímto typem radaru nelze získávat.

Lokalitu pro jeho stavbu na Drahanské vrchovině odborníci vybrali už v šedesátých letech minulého století. Kvůli nedostatku peněz byl ale radar postaven až o třicet let později.

Na stanici Skalky v sobotu přivítali návštěvníky odborníci z Českého hydrometeorologického ústavu. „Ti lidem vysvětlili, jak stanice funguje, jakým způsobem zpracováváme získaná data a jak zaznamenáváme například blížící se bouřky," řekl vedoucí radarového oddělení Českého hydrometeorologického ústavu Petr Novák. Součástí radaru je i třicetimetrová věž. Za dobré viditelnosti jsou z ní vidět například Jeseníky nebo Českomoravská vrchovina.

Radiolokační stanice Skalky slouží především pro zjišťování výskytu a intenzity srážek a bouřek, využívá se v letectví a svůj význam má i při údržbě silnic a dálnic. (ber)

Foto: ČHÚ

Poslat nový komentář