Iris zve na Den na louce

Iris zve na Den na louce
ilustrační foto

V sobotu 29. září pořádá prostějovský Iris Den na louce. S ochranáři se můžete podívat na Čubernici v Plumlově.

Vycházka vede z Plumlova na nejstarší chráněné území Prostějovska – Přírodní památku Čubernice. „Z Plumlova se vydáme kolem kostela ke staré cestě vedoucí k přehradě a projdeme si nově vysazenou alej Malého Noe doplněnou informačními panely. Odtud budeme pokračovat ke skalnatému chráněnému území Čubernice. Zde bude pro děti i dospělé připravena etapová hra spojená s hledáním pokladu. V obtížném terénu budou děti hledat indicie a nápovědu a plnit rozmanité úkoly. Dozvíme se, čím je Čubernice cenná a jakou péči od lidí potřebuje. Zapojíme se zde do hrabání sena a vyčistíme blízkou studánku. Vycházku zakončíme opékáním dobrot na ohýnku," zvou ochránci.

Ráno je odjezd autobusem do Plumlova z aut. st. v Prostějově v 8:25 (st. číslo 11). Návrat zpět autobusem ze zastávky Plumlov přehrada ve 13:40. Délka trasy asi 3 km.

Přírodní památka Čubernice se nachází necelý kilometr severně od Plumlovské přehrady na strmém skalnatém svahu, a zahrnuje i travnaté návrší kolem kóty 332 m n. m. Toto chráněné území je v regionu zcela výjimečné. Podobný biotop stejné velikosti s odhaleným skalním podložím (kyselé kulmské břidlice) a teplomilnou vegetací bychom v širším okolí Prostějova hledali jen těžko. Od roku 1952 je lokalita vyhlášena jako zvláště chráněné území. (ber)

Poslat nový komentář