Podzimní Floru navštívilo nejvíce lidí za posledních pět let

Podzimní Floru navštívilo nejvíce lidí za posledních pět let
ilustrační foto
Další fotky: 
Podzimní Floru navštívilo nejvíce lidí za posledních pět let

Tržiště první republiky“ je vyprodáno, mikrofon utichl a za podzimní přehlídkou ovoce a zeleniny Flora Olomouc se zavřely brány. Za čtyři dny 4. – 7. října jimi prošlo na dvacet tisíc návštěvníků. Výstaviště Flora Olomouc nalákalo na ty nejlepší zahrádkářské výpěstky, odborné semináře, festival Olima, soutěž Flora košt a Flora džem, podzimní zahradnické trhy a mnoho dalšího. Rozkvetla i Viktorie královská, největší leknín světa.

23. ročník celonárodní výstavy ovoce, zeleniny a školkařských výpěstků Flora Olomouc – Hortikomplex odkazoval jak k výročí první republiky, tak i k 60. výročí Výstaviště Flora Olomouc. Možná právě pojetí hlavní expozice v pavilonu A „Tržiště první republiky“ nalákalo nejvíce návštěvníků podzimní etapy za posledních pět let.

Že byla letošní úroda ovoce nejen bohatá, ale i barevná dokazovala i pomologická „Zemská výstava“ Českého zahrádkářského svazu v pavilonu B a C. Ta v duchu hlavní expozice předvedla i historické odrůdy ovoce. Mimořádný program zde byl věnován 50 letům časopisu Zahrádkář a nechyběla ani poradna. Velmi navštěvovaný zde byl i houbařský koutek s poradnou pana prof. Vítězslava Bičíka.

Podzimní výstava Flora Olomouc 2018 byla štědrá na ocenění mnoha druhů. V rámci slavnostního zahájení se uskutečnilo vyhlášení Regionální potraviny Olomouckého kraje, kdy bylo z rukou hejtmana Ladislava Oklešťka předáno hned devět skleněných plaket oceněným výrobcům. Pro návštěvníky byla velmi atraktivní čtvrteční floristická soutěž Pohár podzimní Flory v pavilonu A, kterou moderovala známá floristka Klára Franc Vavříková.

Další ocenění získali vítězové soutěží v rámci festivalu gastronomie a nápojů Olima. „Z 277 dodaných vzorků ovocných destilátů se absolutním vítězem a držitelem ceny Champion Grand Prix Flora košt 2018 stal pan Miroslav Vaculík za hruškovici z roku 2014. V nultém ročníku soutěže Flora džem, kde jsme obdrželi 50 vzorků džemů a marmelád, své prvenství v kategorii Amatér získala paní Květuše Hildebrandtová za džem višně s rumem a v kategorii Profesionál pak paní Eva Zigmundová s Extra džemem borůvka. Oceněni byli i nejlepší kuchaři a cukráři v soutěži Olima cup,“ řekl ředitel Výstaviště Flora Olomouc Jiří Uhlíř.

Velký prostor byl věnován i prezentaci středních škol zahradnického a zemědělského zaměření. Cílem i do budoucna je motivovat rodiče a děti ve volbě povolání ve prospěch zemědělství, přírodovědných a potravinářských oborů.

Podzimní zahradnické trhy i tentokrát nabídly široký sortiment rostlin, výpěstků, semen, zahrádkářských pomůcek či hobby potřeb. Na ploše téměř 1300 m2 se představilo na 150 vystavovatelů. Procházka Smetanovými sady návštěvníky dovedla i do znovuotevřené oranžerie, Tajemné Indonésie v palmovém skleníku či do skleníku tropického. Zde v sobotu v noci nenadále rozkvetl největší leknín světa Viktorie královská. Návštěvníci tak mohli tuto krásu obdivovat ještě pár hodin po otevření, jelikož leknín kvete zpravidla v noci a s prvními slunečními paprsky se světu pět uzavírá.

Babí léto přálo také venkovnímu programu na Sambě, který již ve čtvrtek začal „Dýňodlabáním“ – soutěží žáků základních škol Olomouckého kraje. (red)

Poslat nový komentář