Cestáři představili plán na zimu. Postarají se o tisíce kilometrů silnic

Cestáři představili plán na zimu. Postarají se o tisíce kilometrů silnic
ilustrační foto

Správa silnic bude v nadcházejícím zimním období pečovat o více než dva tisíce devět set kilometrů komunikací v majetku Olomouckého kraje. Počítá s tím nově představený plán zimní údržby, který krajští radní schválili v pondělí 15. října.

„Dokument se kromě běžné zimní údržby zabývá také kalamitními situacemi. K jejich řešení využijeme zkušeností z minulých let, které jsme doplnili o poznatky složek integrovaného záchranného systému,“ řekl náměstek hejtmana pro oblast dopravy Jan Zahradníček.

Plán zimní údržby bude platit od 1. listopadu až do konce března příštího roku. Zhruba dva tisíce kilometrů silnic budou silničáři ošetřovat chemicky a přibližně 850 kilometrů inertním posypem. Bez údržby zůstane jen 190 kilometrů vozovek. „Jde o komunikace, které jsou velmi málo využívané nebo vedou do míst, kam směřují ještě další silnice. Jejich údržba by byla velmi neefektivní a nákladná,“ vysvětluje ředitel Správy silnic Olomouckého kraje Petr Foltýnek.

Ani letos se Olomoucký kraj nepostará o silnice první třídy. Za jejich sjízdnost budou stejně jako vloni odpovědné soukromé firmy, které vybralo Ředitelství silnic a dálnic.

Informace o aktuálním stavu cest v regionu v průběhu zimního období se řidiči dozví prostřednictvím takzvané Bílé linky 841 119 119.

 

Silniční síť celkem

3 096,625 km

Chemicky udržované silnice

 1 966,696 km

Inertně udržované silnice

846,350 km

Silnice udržované pouze pluhováním

92,747 km

Silnice udržované celkem

 2 905,793 km

Silnice v zimě neudržované celkem

190,832 km

(Zdroj kr-olomoucky.cz )

Komentáře

Tuny soli zbytečně do krajiny,ničení všeho kolem.HNUS

Poslat nový komentář