Strážníci budou mít jednotné značení hodností

Strážníci budou mít jednotné značení hodností
ilustrační foto

Na 49. pravidelném zasedání Kolegia ředitelů městských policií statutárních měst a hlavního města Prahy (dále Kolegium) bylo přijato Prohlášení, které vede k jednotnému hodnostnímu označení strážníků v České republice. K tomuto kroku přistoupilo 26 statutárních městských policií z celkového počtu 27 měst.

Při přípravě Prohlášení bylo Kolegium osloveno Svazem měst a obcí České republiky, aby do Prohlášení zapracovalo také hodnostní značení i pro menší územní celky (města a obce). Kolegium proto rozšířilo své Prohlášení o hodnostní značení strážníků městských a obecních policií a doporučilo ředitelům a velitelům k přijetí v celé ČR. O přijetí Prohlášení bylo informováno Policejní prezidium ČR i MVČR.

K Prohlášení přistoupilo 26 statutárních městských policií z celkového počtu 27 měst. Cílem Prohlášení je snaha o zavedení jednotného hodnostního označení z důvodu sjednocení názvosloví tak, aby na všech obecních a městských policiích bylo označení jednotné a transparentní pro veřejnost a pro ostatní složky IZS.

Platnost Prohlášení je od 1. 1. 2019 s přechodným zavedením do 1. 1. 2022 - tedy do data, kdy si většina MP bude připomínat 30 let od znovuobnovení činnosti městských policií ve městech.

Jedná se o historický okamžik pro všechny obecní policie, protože nikdy po dobu existence cca 150 let nedošlo k takovému jednotnému prohlášení. (red)

Poslat nový komentář