Fotograf Jindřich Štreit: Vzájemnosti jsou knihou, která pomůže

Fotograf Jindřich Štreit: Vzájemnosti jsou knihou, která pomůže
ilustrační foto
Další fotky: 
Fotograf Jindřich Štreit: Vzájemnosti jsou knihou, která pomůže

Charita Olomouc vydala publikaci fotografií Jindřicha Štreita, jejíž zisk podpoří služby střediska Samaritán pro lidi bez domova. Křest knihy s autogramiádou a vernisáží publikovaných snímků se uskutečnil ve středu 7. listopadu. Kniha fotografií, v níž se autor soustředil na osudy lidí bez domova, nechce šokovat scenériemi ze života těch, kteří se ocitli na okraji společnosti. Cyklus vybraných fotografií je nesen v duchu názvu publikace, který odkazuje k potřebě lásky, vzájemného vztahu a respektu k lidské důstojnosti, která náleží každému člověku bez rozdílu.

Příběhy zachycené na snímcích mnohdy zamrazí, avšak na pozadí těžkostí, v nichž se ne vždy vlastní vinou lidé bez domova ocitají, odhalil Jindřich Štreit ohromující hloubku lidskosti a nikdy neutuchající touhy po lásce. Kniha fotografií, které jsou doplněny desítkou básnických textů, je tak více než sociálním dokumentem. „Pro mě osobně je v této publikaci téma lidí bez domova zajímavě a netradičně pojato právě propojením fotografie a poezie,“ přibližuje profesor Jindřich Štreit a dodává: „Fotografie se s texty vzájemně doplňují a společně tak otevírají dialogický prostor, který má až existenciální přesah.“

Jindřich Štreit se problematice bezdomovectví začal věnovat ve spolupráci s charitními sociálními pracovníky v Olomouci, postupně se oblast rozšířila o Šternberk, Svitavy, České Budějovice, Tábor a Prahu. Fotograf doprovázel terénní pracovníky na cestě za lidmi bez zázemí do improvizovaných příbytků ve volné přírodě, do squatů, zahradních chatek, pod mosty, navštěvoval klienty v azylových domech a sociálních bytech. „Velmi mě těší, že veškerý zisk z této publikace bude věnován právě službám pro lidi bez domova,“ doplňuje renomovaný fotograf. Publikace s názvem Vzájemnosti obsahuje výběr fotografií z olomouckého cyklu Kde domov můj, šternberského cyklu Uzel v životě a fotografie z českobudějovického a svitavského regionu.

Za pořízenými fotografiemi tak lze tušit nejen vlastní invenci autora, ale i všech sociálních a terénních pracovníků, kteří se lidem bez zázemí po léta věnují. „Po létech spolupráce s fotografem jsme nesmírně rádi, že se autorovo úsilí zhmotnilo do této velmi oslovující publikace. Kniha, kterou držíme v rukou, je nejen výrazem autorovy práce, i když to především, ale také spolupráce celé řádky citlivých a zapálených lidí, jimž všem patří velký dík,“ shrnuje Petr Prinz, zástupce ředitelky Charity Olomouc. Křest publikace s autogramiádou Jindřicha Štreita doplní výstava fotografií, která potrvá až do konce listopadu. Na vernisáži zahraje smyčcové kvarteto KEA studentů Konzervatoře Evangelické akademie v Olomouci.

Vydání publikace bylo podpořeno programem ČSOB pomáhá regionům, jehož cílem je finanční podpora vybraných veřejně prospěšných projektů.

(Eva Štefková, Charita Olomouc)

Poslat nový komentář