Město je plné potkanů, stěžují si obyvatelé

Město je plné potkanů, stěžují si obyvatelé
ilustrační foto

Zima bude tuhá, a tak se své potomky snaží zajistit i hlodavci. Ve snaze zajistit potravu se vydávají na lup. Konkrétním příkladem jsou v těchto dnech potkani, kteří se vyskytují mimo jiné v okolí staré polikliniky, u drozdovického rybníka či botanické zahrady v Prostějově. Zamezit jejich řádění může jedině deratizace. Jenže ta už proběhla a další bude až na jaře.

„Šla jsem večer kolem kontejnerů na tříděný odpad, umístěných na Husově náměstí. Byl kolem nich nepořádek, někdo se zřejmě stěhoval, a tak tam odložil i rozbitý nábytek, koberce a pytle s nepořádkem. Z té hromady vyběhl tvor, kterého jsem napřed pokládala za kočku. Jenže to byl potkan," popsala setkání s nevítaným obyvatelem Prostějova paní Magda.

„Deratizace stokové sítě se v Prostějov uskutečnila ve dnech 27. 9 – 15. 10. 2018. Jarní deratizace proběhne na jaře 2019, termín se ještě bude upřesňovat," sdělila PvNovinkám Markéta Bártová, tisková mluvčí Moravské vodárenské. s tím, že deratizace v našem městě zahrnuje 2 600 šachet a 170 km veřejné kanalizace. Rozsahem prací je podzimní etapa méně náročná než jarní, jejím hlavním cílem je především ověření účinnosti jarní deratizace.

Plošná deratizace se provádí pulzační metodou pomocí kombinované nástrahy. To je směs granulí a zrna v mikrotenových sáčcích, která je ošetřena tak, aby byla odolná proti vlhkosti. Harmonogram i výsledky prací jsou konzultovány a zasílány Krajské hygienické stanici v Olomouci, se kterou prováděcí firma úzce spolupracuje. Zvláště ve velkých městech se musí provádět deratizace pravidelně, jeden pár potkanů, může mít teoreticky až 800 potomků za rok. Při pravidelné deratizaci tak dochází ke korigování početního stavu potkanů na přiměřené úrovni.

Likvidace potkanů má dva důvody: zdravotně-hygienický, protože potkani přenášejí množství nemocí, a ekonomický, kdy potkani způsobují svou činností velké škody. Kanalizační síť je domovem velkého množství potkanů. Nejenom zbytky u popelnic, ale také tím, co vše doma spláchneme nebo na ulici naházíme do kanálů, přispíváme k životu těchto škůdců. „Deratizace stokové sítě se provádí na jaře a na podzim, místa s výskytem potkanů se kontrolují častěji. Někdy je nutné provést v průběhu roku i doplňkové lokální ošetření ložisek se zvýšeným výskytem hlodavců. Pokud se takové ložisko někde vyskytne, mohou je občané nahlásit u nás," doplnila Bártová. Stejně tak se lidé mohou se stížnostmi na výskyt hlodavců obracet na Odbor správy a údržby majetku města Prostějova.

Pravidelnou deratizaci provádí na jaře a na podzim podle potřeby právě ve spolupráci s vodárnami. „Prověříme danou lokalitu a v případě výskytu potkanů na trávnících zabezpečíme jejich deratizaci na jaře 2019,“ slibuje. (ber)

Foto: www.deratizace-limbersky.cz

Komentáře

A nejvíc je jich na radnici

Poslat nový komentář