Strážníci varují. Buďte obezřetní před blížícími se svátky

Strážníci varují. Buďte obezřetní před blížícími se svátky
ilustrační foto

Vánoce už tradičně přitahují kapsáře a drobné zloděje. Plné obchody a tržiště jsou pro ně úplný ráj. Využívají tlačenic i toho, že lidé s sebou při nákupech vánočních dárků nosí víc peněz a jsou také méně opatrní. S blížícím se adventem a nastávajícími vánočními svátky se lidé více zaměřují na nákupy dárků pod stromeček a přípravy spojené s příchodem nového roku. Velice často všichni chvátají, a tak zapomínají na svoji bezpečnost a ochranu svého majetku.

Nejnebezpečnější jsou místa s větší koncentrací osob, tam lidé musí mnohem víc pozorovat okolí a hlídat si své věci. To znamená hlavně při nákupech v supermarketech, v dopravních prostředcích nebo na vánočních trzích. Peněženku a doklady by lidé měli nosit odděleně, cennosti neukládat do batohů na zádech nebo do bočních kapes oblečení. Při nakupování je také nebezpečné odkládat tašky s doklady a věcmi do nákupních vozíků.

„Při ukládání nakoupených věcí do vozidla je třeba se dívat kolem sebe. Na parkovištích se mohou pohybovat osoby, které využívají vaši nepozornosti při překládání nákupu z nákupního vozíku a v nestřežené chvíli vám mohou sebrat peníze a doklady nebo i část nákupu. Apelujeme na řidiče, aby si ze svého vozidla nedělali výkladní skříň. I pouhé ponechání igelitové tašky s bezcenným obsahem může potenciálního pachatele zaujmout," říká strážník Tereza Greplová.

Nebezpečí však číhá i na internetu. Nákup dárku přes e-shopy je poměrně rychlou a pohodlnou alternativou, jak se vyhnout předvánočnímu shonu. Ale i to má svá pravidla. Než dojde k nákupu přes internet, je dobré si předem prodejní místa ověřit. Při nákupech od soukromých osob je vhodnější preferovat platbu při převzetí zboží.

V období Vánoc přichází na řadu i vánoční večírky a novoroční oslavy, kde je obvyklá i konzumace alkoholických nápojů. V těchto případech platí doporučení nepřehánět to s nadměrnou konzumací alkoholu, a tím předcházet zdravotním problémům nebo různým konfliktním situacím, jako jsou rvačky, výtržnictví nebo dopravní nehody.

K novoročním oslavám obvykle patří i zábavní pyrotechnika. Doporučujeme kupovat pouze certifikované výrobky, které prošly řádným testováním bezpečnosti a splňují stanovené technické požadavky. Dále by každý pyrotechnický výrobek měl mít návod psaný v českém jazyce. Při manipulaci s pyrotechnikou je zapotřebí dbát zvýšené opatrnosti. Nikdy bychom s pyrotechnickými předměty neměli manipulovat pod vlivem alkoholu nebo látek, ovlivňujících naši pozornost (léky, návykové látky - drogy). V žádném případě by s těmito výrobky neměly manipulovat děti, ani pod dohledem dospělých osob.

„Doporučujeme všechny krádeže a další protiprávní jednání vždy ohlásit na linku 158 nebi 156, aby mohla být učiněna opatření ke zvýšení bezpečnosti a pachatelé odhaleni. Při dodržování zásad bezpečného chování přispěje každý z nás k tomu, abychom prožili adventní čas a oslavy nového roku v klidu a pohodě," dodala Greplová. (red)

Ilustrační foto: MP

Poslat nový komentář