Tradice litovelského pivovaru: už více než 100 let úspěchů

Tradice litovelského pivovaru: už více než 100 let úspěchů
ilustrační foto
Další fotky: 
Tradice litovelského pivovaru: už více než 100 let úspěchů

Pivovar Litovel letos slaví významné výročí 125 let od svého slavnostního otevření. Za tu dobu stihl posbírat nespočet ocenění doma i v zahraničí. Aktuálně je světlý ležák Litovel Premium nejlepším českým ležákem, v celostátní anonymní degustační soutěži České pivo 2018 ovládl tuto nejprestižnější kategorii a získal první místo.

Litovli udělil právo vařit pivo král Václav II. již v roce 1291. Pivovarnictví má proto v tomto malebném městě v srdci úrodné Hané bohatou tradici. Jistě i díky kvalitním surovinám, které Pivovar Litovel používá dodnes. Voda z Litovelského Pomoraví, ječmen z úrodných hanáckých polí a tršický chmel dělají z pití tohoto piva opravdový gurmánský prožitek.

Pivovar Litovel je dnes znám nejen svými tradičními značkami výčepních i černých piv a ležáků, ale také řadou oblíbených pivních speciálů – například říznou polotmavou třináctkou Gustav, inspirovanou silou slavného zápasníka Gustava Frištenského, který se před 110 lety oženil s dcerou prvního litovelského sládka Josefa Elledera. Litovelská piva se dlouhodobě řadí mezi nejlepší u nás. Nejúspěšnější jsou světlé výčepní pivo Moravan, světlý ležák Litovel Premium a tmavý ležák Litovel Premium Dark, které pravidelně sbírají medaile na domácích i zahraničích degustačních kláních. Naposledy právě na nejprestižnější tuzemské soutěži České pivo, kde byl Pivovar Litovel se svými dvěma zlatými a jedním stříbrným oceněním mezi velkou konkurencí nejúspěšnější.

Pivovar je proslulý svou nádhernou varnou s měděnými nádobami zasazenými do kardinálského mramoru. Před několika lety si zde vybudovali i minipivovar, který slouží sládkovi Petru Kosteleckému k testování nových receptur. Právě v něm se rodí všechna litovelská piva a speciály, jako je například právě Litovel Gustav 13° či Litovel Hasičská 11°.

Pivovar zdobí také velmi zajímavý znak, který upoutá pozornost každého, kdo vstoupí na pivovarské nádvoří. „Jeho dominantou je včela, která symbolizuje pracovitost – právě ta neodmyslitelně patří ke všem lidem, kteří s hrdostí vařili a vaří litovelské pivo,“ vysvětluje Miroslav Koutek, emeritní sládek Pivovaru Litovel. „Dále lze na znaku spatřit srp a obilné klasy, které poukazují na oblast úrodné Hané, dávající pivovarníkům vždy dostatek sladovnického ječmene a chmele. Štiku a kapra najdeme i ve znaku města Litovel, které je centrem oblasti CHKO Litovelské Pomoraví s vynikající a vysoce kvalitní vodou. Královská koruna pak odkazuje na české krále, kteří dávali městu právo vařit pivo,“ vysvětluje Koutek a dodává: „Tyto symboly jsou pro nás důležité i dnes. Pracovitost pivovarníků a silné pouto k regionu s jeho jedinečnými pivovarnickými surovinami i vazba k naší bohaté historii nás zavazují k poctivé práci při výrobě toho nejlepšího piva.“

Poslat nový komentář