Uhynulá labuť putovala do kafilérie

Uhynulá labuť putovala do kafilérie
ilustrační foto

Během prvního dne letošního roku přijali prostějovští strážníci telefonické oznámení o uhynulé labuti na hladině Krasického rybníka.

„Hlídkou byla událost na místě potvrzena. Vyrozuměli jsme oprávněnou osobu, která má správu rybníka na starosti," sdělila redakci PvNovinek strážník Tereza Greplová. Na odklizení kadáveru má pověřený pracovník lhůtu 24 hodin, a to dle § 41 odst. 1 písm. a) zákona č. 166/1999 - Veterinární zákon. Kadáver tak skončil v kafilérii.

Úhyn samotný ale nikdo neřeší. Proč k němu došlo, tak zůstane záhadou. Stejně, jako v případě mláďat labutí, kachen a ježků, jejichž mrtvolky byly nalezeny v červnu na témže rybníku. Ten šetřili veterináři i Policie ČR, Odbor životního prostředí prostějovské radnice úhyn vzácných ptáků neřešil, údajně jej nikdo nenahlásil.

Podle veterinářů nestála za úhynem ptačí chřipka, podle všeho šlo o bakteriální zánět trávicího traktu, který však zjišťován nebyl. Aleš Zatloukal, ředitel Krajské veterinární správy Státní veterinární správy pro Olomoucký kraj, tehdy PvNovinkám sdělil, že možnou otravu botulotoxinem by veterináři prověřili pouze na základě žádosti majitele zvířat, kterým je v tomto případě město.

Případ šetřila i Policie ČR, z důvodu podezření na otravu a tím i týrání zvířat. „V této věci se provedeným šetřením nepodařilo prokázat protiprávní jednání a věc byla odložena," sdělil na dotaz PvNovinek policejní mluvčí František Kořínek. (ber)

Ilustrační foto: MP

Poslat nový komentář