Výstava přiblíží život v terezínském ghettu

Výstava přiblíží život v terezínském ghettu
ilustrační foto

Děvčata z pokoje 28, L 410 Terezín. To je název výstavy, která bude k vidění od 31. ledna 2019 v prostějovském Špalíčku, Uprkova 8.

„Výstava zachycuje život židovských děvčat uvězněných v terezínském ghettu na základě jejich osobních vzpomínek. Celkem 12 panelů přiblíží politické události 30. let minulého století, nástup Adolfa Hitlera k moci, i vznik Protektorátu Čechy a Morava,“ říká ředitelka prostějovského muzea Soňa Provazová s tím, že další část se pak věnuje období pronásledování židovského obyvatelstva před deportacemi.

„Závěr výstavy seznámí návštěvníky s poválečnými osudy děvčat, která přežila. Všechny texty na panelech jsou doplněny komentářem nebo výpověďmi jednotlivých pamětnic,“ pokračuje Provazová.

Panely zapůjčilo prostějovskému muzeu Židovské muzeum v Praze. V Prostějově budou vystaveny poprvé. Jeden ze sálů ve Špalíčku bude navíc doplněn o materiály týkající se speciálně Prostějova.

„Ve spolupráci se spolkem Hanácký Jeruzalém se budeme věnovat i osudu obyvatelek pokoje 25. Tam přežívala v průběhu války prostějovská rodačka Maud Beerová, tehdy Steckelmacherová, autorka knihy Co oheň nespálil,“ dodává ředitelka prostějovského muzea Soňa Provazová.

Paní Maud Beerová žije dnes v Tel Avivu a o dění v Prostějově se stále zajímá.

„S Maud jsme v kontaktu a, pokud to bude jen trochu možné s ohledem na její věk, rádi bychom se s ní v průběhu vernisáže spojili prostřednictvím internetu. Každopádně materiály, s nimiž se budou moci návštěvníci výstavy seznámit, vycházejí z její knihy a z korespondence se členy našeho spolku. Věříme, že takto ještě více Prostějovanům přiblížíme tragické osudy našich někdejších sousedů, kteří nedobrovolně opustili Prostějov a z nichž drtivá většina byla vyvražděna nacisty,“ uzavírá předseda spolku Hanácký Jeruzalém Michal Šmucr.

Vernisáž výstavy, která bude v prostějovském Špalíčku k vidění až do konce března letošního roku, se koná 31. 1. 2019 v 17:00 hodin. (red)

Poslat nový komentář