Město letos nebude navyšovat nájemné ani pachtovné

Město letos nebude navyšovat nájemné ani pachtovné
ilustrační foto

V posledních letech nebylo na základě každoročních rozhodnutí Rady města Prostějova nájemné a pachtovné o míru inflace navyšováno. Zůstane to tak i letos.

V rámci většiny uzavřených nájemních a pachtovních smluv na užívání a požívání majetku ve vlastnictví statutárního města Prostějova (zejména pozemků a nebytových prostor) je smluvně sjednána možnost každoročního navyšování nájemného a pachtovného o míru inflace.

„Už osm let jsme však k tomuto kroku nepřistoupili, a to jak s ohledem na výši míry inflace (1,0 %, 1,5 %, 1,9 %, 3,3 %, 1,4 %, 0,4 %, 0,3 %, 0,7 % a 2,5 %), tak s ohledem na časovou a kapacitní náročnost rozesílání písemných oznámení. Dalším důvodem pro nenavyšování částek v předchozích letech byla skutečnost, že v rámci Programového prohlášení Rady města Prostějova 2010 - 2014 bylo dohodnuto, že v oblasti hospodaření města nebude při pronájmu městských nebytových prostor uplatňováno navyšování nájmů o zmíněnou míru inflace. Z důvodu zachování rovného přístupu a rovných podmínek pro všechny nájemce a pachtýře majetku ve vlastnictví statutárního města Prostějova, se neuplatnění navýšení nájemného a pachtovného o míru inflace v předchozích letech vztahovalo nejen na nájemce nebytových prostor, ale na všechny nájemce a pachtýře veškerého majetku ve vlastnictví statutárního města Prostějova,“ vysvětlil první náměstek primátora Jiří Pospíšil a doplnil oficiální údaj Českého statistického úřadu - míra inflace (index spotřebitelských cen) za rok 2018 je 2,1 procenta. (red)

Poslat nový komentář