Nemocnice Prostějov zve dobrovolníky na valentýnské darování krve

Nemocnice Prostějov zve dobrovolníky na valentýnské darování krve
ilustrační foto

V rámci oslav sv. Valentýna začít den dobrým skutkem mají možnost všichni, kteří se rozhodnou darovat krev nebo krevní plazmu v hematologicko-transfuzním oddělení Nemocnice Prostějov. Navíc na ně ve čtvrtek 14. února čeká drobný dárek. Prvodárci i pravidelní dárci krve si s sebou odnesou sladkou pozornost a pokud přijde darovat pár, dostane ještě jeden dárek navíc. Darovat krev či krevní plazmu mohou dobrovolníci ve čtvrtek 14. února na hematologicko-transfuzním oddělení Nemocnice Prostějov od 6 do 8 hodin ráno.

Počty pravidelných dárců v celé České republice dlouhodobě klesají. Dárci stárnou a nejpozději v 65 letech jsou z databáze vyřazeni, někteří ze zdravotních důvodů i dříve. Počet prvodárců přitom nenarůstá, spíše klesá. V celém Česku podle odhadů chybí až 100 tisíc dobrovolníků.

Dárcem se může stát každý zdravý člověk starší 18 let s hmotností nad 50 kilogramů, který má zdravotní pojištění v České republice. Ženy mohou darovat krev čtyřikrát ročně, muži pětkrát do roka. Interval mezi odběry by měl být minimálně osm týdnů. Naopak darovat krev nemohou chronicky nemocní pacienti, lidé, kteří prodělali onkologické onemocnění, anebo v minulosti prodělali žloutenku typu B a C, či jsou HIV pozitivní. Dárce krve by neměl být ani diabetik, neměl by být závislý na alkoholu, či na jiné návykové látce.

Bezplatné dárcovství krve přitom dává nejenom dobrý pocit z ušlechtilého skutku, ale také zahrnuje lékařské vyšetření a znamená možnost čerpat pracovní volno s náhradou mzdy, získat vitamíny od zdravotní pojišťovny, občerstvení, a uplatnit si nárok odpočtu ze základu daně z příjmu, a to ve výši 3000 korun za každý absolvovaný odběr. (red)

Foto: Nemocnice Pv

Poslat nový komentář