O prostějovských jachtařích byla napsána kniha

O prostějovských jachtařích byla napsána kniha
ilustrační foto
Další fotky: 
O prostějovských jachtařích byla napsána kniha
O prostějovských jachtařích byla napsána kniha
O prostějovských jachtařích byla napsána kniha

Postavením přehrady pod Plumlovem, která byla napuštěna v roce 1932, byly dány předpoklady pro počátek jachtingu na Prostějovsku. První plachetnice se na naší přehradě objevily již před rokem 1938. Byly to soukromé plachetnice amatérské výroby, objevila se i první O-jola a dvě Wanderjoly postavené podle plánů z Německa. Jedním z prvních jachtařů a stavitelů byl Alois Sovíček, jachting byl ale stále neorganizovaný a navíc druhá světová válka přerušila na naší přehradě veškerý společenský život. Pak se ale jachting dočkal rozmachu. O prostějovských jachtařích, členech tehdejšího klubu TJ Železárny, byla dokonce napsána kniha.

Po osvobození se značná část těchto neorganizovaných jachtařských nadšenců setkala v pracovním prostředí Železáren Prostějov, a tam vznikl nápad založit jachetní oddíl při tělovýchovné jednotě Železárny Prostějov. Utvořilo se první vedení oddílu v čele s Frantou Čermákem, tehdejším předsedou ZV ROH, V. Chalupníkem, A. Sovíčkem, A. Špringerem, B. Přikrylem a F. Šindlerem. Z prostředků ZV ROH byly zakoupeny první lodě, O-jola a Pirát. (FOTO č.2) V dílně člena oddílu F. Šindlera byly pod jeho vedením postaveny první čtyři lodě třídy Mlok.(FOTO č.3).

Členové oddílu Jiří Svoboda a Valda Chalupník spolu s dalšími členy budoucí posádky Karlem Haškem,Tondou Coufalem a Ivanem Klempou, za vydatné pomoci ostatních členů oddílu, postavili krásné jachty. Podařilo se navázat kontakt se Slovenským filmovým studiem Koliba, které uvolnilo režiséra Plichtu a kameramana Skřipského k plavbě obou jachet přes Atlantik. Plavby přes Středozemní moře se účastnil i V. Chalupník, potom přes Gibraltar na Kanárské ostrovy a přes Atlantik na ostrov Martinique pokračovaly posádky ve složení Hašek, Svoboda, Coufal, Klempa, režisér Plichta a kameraman Hanúsek. (FOTO č.10).

Tato plavba se uskutečnila ve znamení cesty francouzského lékaře a mořeplavce Alaina Bombarda, který dokázal, že trosečníci na moři mohou přežít jen s tím, co jim moře poskytne a přeplul Atlantik v nafukovacím záchranném člunu bez jakýchkoliv zásob. Podobný pokus provedly posádky obou jachet, což se stalo námětem k filmu „Ztroskotáme zajtra“, který byl během plavby natočen. Úspěšná plavba byla oficiálně vyhlášená jako první v historii československého jachtingu a členové expedice obdrželi titul „Mistr sportu“. O celé přípravě expedice, stavbě jachet a plavbě napsal Luboš Koláček podle vyprávění našeho člena oddílu a kapitána Horizontu Jiřího Svobody v roce 2009 knihu Plavba proti smrti.

(Zdroj: http://www.jkpv.cz, ber)

Poslat nový komentář