Nekrmte vodní ptáky, žádá radnice

Nekrmte vodní ptáky, žádá radnice
ilustrační foto

Mnohé lidi těší krmení vodních ptáků v parcích, zahradách a u rybníků, ale je to pro ptáky dobré a užitečné? Je krmení vodního ptactva smysluplné a užitečné? Prostějovský magistrát reaguje ústy náměstkyně Milady Sokolové záporně.

„Rádi bychom touto cestou upozornili občany na možná rizika a také na to, že takto zvolený postup pomoci může ptákům způsobit zdravotní problémy. Aby se informace dostala k co nejvíce lidem, budeme vyvěšovat cedulky u rybníka s upozorněním," uvedla náměstkyně primátora Milada Sokolová a přidala zmíněná doporučení:

 

1. Lidská potrava není vhodná z hlediska složení pro volně žijící vodní ptactvo. Její konzumace vede ke zdravotním problémům ptáků.

2. Volně žijící vodní ptáci potřebují živiny z vlastních přírodních zdrojů potravy.

3. Pokud vodní ptáky přikrmujeme, stávají se závislými na této doplňkové potravě a nepředávají potřebné dovednosti k obstarání přírodní stravy dalším generacím.

4. V přírodě je počet volně žijících zvířat závislý na množství dostupných zdrojů potravní nabídky. Pokud jsou zvířata dokrmována, dochází k jejich přemnožení, které ve svém důsledku vede ke konkurenci a boji o potravu. Zvyšuje se agresivní chování mezi ptáky.

5. Nespotřebované potraviny znečišťují vodu, což způsobuje pomnožení bakterií a zvýšení výskytu nemocí, jako je botulismus, který se může rychle šířit a na jehož následky ptáci hynou.

6. Obvykle nejsme jediní, kdo krmí ptáky. Naše konání vede k nesprávným příkladům pro jiné lidi. Krmení se pak stává pro ptáky spíše obtěžováním.

7. S ptactvem krmíme i potkany, kteří se pak v těchto místech drží a mohou přenášet nebezpečné nemoci. (red)

Poslat nový komentář