Dnes slaví padesátiny Robert Změlík. Gratulujeme vítězi z Ivaně!

Dnes slaví padesátiny Robert Změlík. Gratulujeme vítězi z Ivaně!
ilustrační foto

Robert Změlík je český atletický vícebojař a první československý olympijský vítěz v desetiboji z olympiády 1992 v Barceloně. Narodil se 18. dubna 1969 v Prostějově, s rodinou žil v nedaleké Ivani a trénoval pod atletickým klubem v Prostějově. Dnes je z něj podnikatel.

Robert hrál v dětství fotbal a basketbal, na základní škole mu učarovala atletika. Poprvé na sebe upozornil stříbrem na juniorském mistrovství světa 1988 v Sudbury, v další olympijské sezoně vybojoval medaili stejné hodnoty na halovém ME v Janově. Zlatou tečku za úspěšnou kariérou udělal houževnatý atlet na halovém mistrovství světa 1997 v Paříži, poslední velký desetiboj absolvoval v témž roce na MS v Aténách.  Bylo mu teprve třiadvacet, když v roce 1992  získal olympijské zlato. Po něm se to zatím povedlo pouze Romanovi Šebrlemu v Athénách 2004. Sportovní kariéru ukončil už v osmadvaceti letech, kvůli zranění.

„Moje kariéra byla poznamenána zraněním kotníku. Ve čtyřiadvaceti jsem se tak vážně zranil, že mě to prakticky na dva roky úplně vyautovalo z tréninku a závodění. Celý třetí rok jsem zkoušel trénovat a teprve čtvrtý rok, což byl ten olympijský 1996, ukázal, že by se návrat mohl podařit. Přestože jsem předvedl výkon, který by na předchozí olympiádě v Barceloně stačil na zlato, v Atlantě z toho bylo jen sedmé místo, což byl samozřejmě neúspěch. Trochu jsem si to vynahradil o rok později na halovém mistrovství světa, které jsem vyhrál," uvedl v rozhovoru pro iDnes před několika roky.

Nejlepší domácí sportovec roku 1992 se začal věnovat podnikání. Jako manažer spolupracoval s další desetibojařskou legendou Romanem Šebrlem. (ber)

Foto: Sporting-heroes.net

Poslat nový komentář