Pomozte Víťovi získat Shelly. Zaplacením studia

Pomozte Víťovi získat Shelly. Zaplacením studia
ilustrační foto
Další fotky: 
Pomozte Víťovi získat Shelly. Zaplacením studia
Pomozte Víťovi získat Shelly. Zaplacením studia

Fenka labradorského retrívra Shelly by měla najít domov u Víti Sagana. Dnes dvaadvacetiletý mladík trpí dětskou mozkovou obrnou, takže je vozíčkářem odkázaným na pomoc druhých. Od svých 17 let žije s maminkou (pěstounkou), která je velkou pomocnicí v jeho nelehkém životě. Dnes je mu zmíněných 22 let a snaží se být co nejsamostatnější. Proto mu bude pomáhat asistenční pes - Shelly. Bude ho doprovázet na střední školu, kde studuje floristiku, a pomáhat mu při nejrůznějších situacích v běžném životě. Na zaplacení Shellyna výcviku ale chybí peníze. Pomůžeme?

Pro ostatní dvounožce je otevírání a zavírání dveří brnkačka. Ale co pro člověka sedícího na kolech? A to zdaleka není všechno, například svlékání oblečení nebo podávání spadlých předmětů, jako jsou klíče, mobil, peněženka, u všech těchto úkonů může upadnout nebo musí zavolat nějakého dvounožce na pomoc. Ale teď už nebude muset, protože mu je fenka dokáže zvednout. Fyzický handicap však není zdaleka všechno, s čím mu bude pomáhat. Víťa trpí také záchvatovým onemocněním, takže je třeba, aby mu pořád byl někdo nablízku. Při záchvatu trpí svalovými křečemi a je důležité, aby fenka přivolala pomoc rodinného příslušníka, případně nějakého kolemjdoucího.

Viťa trpí i psychickými problémy, jeho panické ataky a úzkosti provází strach. Strachy ho často přepadnou z ničeho nic, naprosto bezdůvodně. V každodenním životě jsou pro něj velmi náročné úplně obyčejné věci jako chození do obchodu, do školy, nastupování do autobusu, objednání se k lékaři, oslovení dvounožce, požádání o pomoc. Ne každý dvounožec si dokáže představit a pochopit, jak těžké to může být a jak důležité je, aby se v takový okamžik necítil sám. Panika a strach jsou velmi nepříjemné, Víťa si často neví rady a někdy si i ubližuje. Proto je tu Shelly, aby mu dala najevo, že je s ním, aby už na nic nemusel být sám. V neposlední řadě je po tom všem důležitá i relaxace, se kterou mu dokáže pes také pomoci. Při společném odpočinku a mazlení využijí prvky canisterapie.

„Ale jen Vy nám dokážete pomoci v tom, abychom nebyli dvounožec a pes, ale prostě a jednoduše parťáci. Potřebujeme pomoci zaplatit fenčino psí studium v oboru asistenční pes, a to v částce 250 000 Kč. Číslo účtu je 2901269102/2010, variabilní symbol: 3006," vzkazuje Víťa.

Tak co, pomůžete? My ano. Díky všem, kdo pomohou mladému klukovi poznat kus "obyčejného" života. (ber)

Fotohttp://asistencni-pes.cz

Komentáře

Kdyby se zzměnil náš sociální systém a přestaly se vyplácet dávky těm, kteří nikdy nezavadili o práci, tak pro Víťu i jiné by se peníze určitě našly. Není ovšem vůle tento systém změnit.

Poslat nový komentář