Velikonoční pondělí nebylo u řidičů na Prostějovsku ve znamení alkoholu

Velikonoční pondělí nebylo u řidičů na Prostějovsku ve znamení alkoholu
ilustrační foto

Na Velikonoční pondělí mnohými automaticky pojené s přísunem alkoholu se policisté již dlouhé roky zaměřují s cílem snížit počet podnapilých řidičů. Také v letošním roce se policisté vydali do ulic a na silnice. Během celého dne v rámci okresu při kontrolách přišli na tři řidiče pod vlivem alkoholu.

Prvním z nich byl sedmačtyřicetiletý řidič Renaultu, kontrolovaný patnáct minut po půlnoci u obce Šubířov. Ten při dechové zkoušce nadýchal 0,49 ‰ alkoholu v dechu, ale s ohledem na denní dobu se zjevně nejednalo o stav související s tradicemi pojícími se k tomuto dni. Policisté muži na místě zadrželi řidičský průkaz.

Druhým podnapilým řidičem zjištěným v tento den byl čtyřiapadesátiletý řidič Škody Fabie, kterého policisté kontrolovali před desátou hodinou na komunikaci mezi obcemi Otaslavice a Myslejovice. Provedenými dechovými zkouškami u něho změřili hodnoty 1,12 a 1,14 ‰ alkoholu v dechu. Muž se změřenými hodnotami souhlasil a přiznal vypití pěti půllitrů desetistupňového piva během předchozího večera. Také tento řidič přišel na místě o řidičský průkaz. Pro své jednání je nyní podezřelý z přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky. Za ten mu v případě prokázání viny a odsouzení hrozí trest odnětí svobody až na jeden rok, peněžitý trest nebo zákaz činnosti.

Posledním pondělním podnapilým řidičem zjištěným při kontrolách na Prostějovsku byl šedesátiletý cyklista, který při kontrole v Plumlově krátce před polednem nadýchal 0,64 ‰ alkoholu v dechu. Ten přiznal vypití půllitru vína krátce před jízdou.

Všem řidičům policisté po kontrolách zakázali další jízdu. První a poslední jsou podezřelí z přestupku podle zákona o silničním provozu. Za ten jim hrozí pokuta od 2 500 do 20 tisíc korun. Řidiči Renaultu kontrolovanému u Šubířova navíc také zákaz řízení na dobu od šesti měsíců do jednoho roku.

Výsledky tedy ukázaly celkem zodpovědný přístup řidičů. Kromě nízkého počtu zjištěných podnapilých řidičů pak policisty těší zejména fakt, že během celého velikonočního prodlouženého víkendu evidují jedinou dopravní nehodu řidiče pod vlivem alkoholu.

„Tím byl devětatřicetiletý cyklista, který v pondělí 22. dubna 2019 před dvacátou hodinou vlivem svého stavu havaroval v Němčicích nad Hanou. Provedenou dechovou zkouškou pak nadýchal 3,39 ‰ alkoholu v dechu. Při havárii utrpěl zranění, se kterým byl převezen do prostějovské nemocnice. Také tento cyklista je podezřelý z přestupku podle zákona o silničním provozu, s hrozící pokutou od 2 500 do 20 tisíc korun," doplnil policejní mluvčí František Kořínek. (red)

Ilustrační foto: PČR

Poslat nový komentář