Právě dnes zemřel brigádní generál a pilot RAF Zdeněk Škarvada

Právě dnes zemřel brigádní generál a pilot RAF Zdeněk Škarvada
ilustrační foto

Právě dnes, 11. května 2013, zemřel brigádní generál a stíhací pilot RAF Zdeněk Škarvada (1917–2013). Jeho heslem bylo: „Nikdy se nevzdávej.“

Rodák z Olešnice na Blanensku studoval v letech 1935 – 1937 Vojenské letecké učiliště v Prostějově. Potom působil jako pilot u letky v Pardubicích. Dne 31. 3. 1939 byl z armády propuštěn. Ilegálně přešel do Polska a v Deblinu působil u tamní letky se svým kamarádem a naším krajanem Josefem Františkem. Po tříměsíční anabázi se dostal koncem října 1940 do britského Liverpoolu. Dne 11. listopadu 1941 byl přijat do Royal Air Force v hodnosti seržanta. Stal se příslušníkem 310. československé stíhací perutě. Létal na letadlech Spitfire a Hurricane. Při hlídkovém letu 4. 2. 1942 musel z důvodů závady motoru opustit letadlo. Přistál na padáku do ledových vod kanálu La Manche. Zde jej zachránila německá válečná loď. Byl zajat a až do konce války byl internován v německých zajateckých táborech.

Do osvobozeného Československa se vrátil v srpnu 1945. Po válce působil v různých velitelských funkcích a jako letecký instruktor v Hradci Králové a v Brně. V srpnu 1950 byl z politických důvodů z armády propuštěn a z hodnosti štábního kapitána byl degradován na vojína. Pracoval potom jako dělník u Pozemních staveb v Brně a v dolech v České Třebové a v Ostravě. V roce 1968 mu byla vojenská hodnost vrácena. Plně byl rehabilitován až v roce 1990. Dne 8. 5. 2000 byl dekretem prezidenta republiky jmenován brigádním generálem letectví v. v.

Zdeněk Škarvada byl nesmírně statečný, usměvavý a vitální člověk. Jeho heslo bylo: „Nikdy se nevzdávej.“ Rád se účastnil různých vzpomínkových a leteckých akcí. Rád se také vracel do Prostějova, města, kde poprvé vzlétl k oblakům. Jezdil sem za přáteli, letci a na stichovické letiště, kde se naučil létat. Byl patronem prostějovské odbočky Svazu letců ČR. Odbočka 21 Prostějov Svazu letců ČR dnes nese jméno generála Zdeňka Škarvady.

(Zdroj: HB)

Poslat nový komentář