Cena města Prostějova - Alžběta Zelená, in memoriam

Cena města Prostějova - Alžběta Zelená, in memoriam
ilustrační foto
Další fotky: 
Cena města Prostějova - Alžběta Zelená, in memoriam

Pro příští dny jsme pro vás připravili krátké medajlonky osobností, které letos obdržely Ceny města Prostějova. Tu jim ve středu 15. května předal primátor města František Jura. Jako první představujeme Albětu Zelenou, která cenu získala in memoriam. Převzala ji její snacha, novinářka a někdejší dramaturgyně Městského divadla v Prostějově, Eva Zelená. 

 

Paní Alžběta Zelená byla pověstná svým vitálním postojem k životu. To se projevilo v její celoživotní tvorbě používáním barevných kontrastů. Narodila se 19. února 1919 do rodiny prostějovských židovských živnostníků Kleinerů. Malovala již od dětství. Její původ byl také důvodem emigrace do Velké Británie. Válku prožila v Bristolu, kde vystudovala uměleckou školu. Z Anglie se do Prostějova vrátila v roce 1946.

Život měla naplněný prací a starostmi o své tři syny. Svou duší však byla malířka. Tvořila téměř 50 let. V jejím díle najdeme průmyslové i krajinné scenérie, stylizovaná květinová zátiší i figurální tématiku. Byl to ale hanácký folklor, který ji proslavil na regionální umělecké výtvarné scéně.

Nechala se inspirovat i Prostějovem. Zachytila atmosféru průmyslových staveb našeho města a dominant např. Cikorka – lihovar, Národní dům, žudr, stará radnice – dnešní muzeum.

Své obrazy vystavovala v Prostějově i v Anglii. Její díla se dnes nacházejí především v soukromých sbírkách v ČR i v zahraničí, v Muzeu a galerii v Prostějově a v městské obrazové sbírce. Dva portréty můžete vidět v obřadní síni. (Josef Kýr 1964 - 71, Antonín Tas 1971 - 76). Zemřela 23. srpna 2004.

U příležitosti významného životního jubilea nedožitých sta let uspořádalo letos Muzeum a galerie v Prostějově výstavu její celoživotní tvorby. (red)

Foto: MMPv

 

Komentáře

Nacisti

Poslat nový komentář