Berberský princ se učil lovit. Tentokrát to odneslo papírové prase

Berberský princ se učil lovit. Tentokrát to odneslo papírové prase
ilustrační foto
Další fotky: 
Berberský princ se učil lovit. Tentokrát to odneslo papírové prase

Ve svém věku už by se pomalu učil lovit, v zoologické zahradě má ale roční lev berberský zajištěnu pravidelnou stravu, a tak jeho instinkty mohou zakrnět. Chovatelé proto připravili malé zpestření a Thembi okusil lov.

Zoo Olomouc se snaží, aby byl život zvířat zpestřen i nějakou zábavou, a tak zaměstnanci vymýšlí a tvoří. Z hasičských hadic se pletou houpačky opicím, krmivo se ukrývá tak, aby k jeho získání zvíře vyvinulo nějakou činnost, vyrábí se makety. Ve výrobě takovýchto maket je mistrem Dana Reisigová z pavilonu šelem. Ta pro mladého lva Thembiho připravila jeho první kořist v podobě prasete bradavičnatého.

„Chtěla jsem mu připravit něco, s čím by se potkal i ve volné přírodě. Thembi by se v jeho věku už pomalu začínal učit lovit,“ dodává Reisigová. Thembi byl zpočátku ostražitý, ale jakmile viděl matku Lilly, kterak na prase útočí, přidal se. Když přišel táta Šimon, Thembi mu už ukazoval, jak se s kořistí vypořádal, skákal s prasetem v tlamě, a nakonec si hrdě odnesl úlovek do vrchního patra výběhu.

Historicky první lvi berberští přijeli do Olomouce v roce 1979. Základ chovného páru přinesl až rok 1993, v němž ze Zoo Dvůr Králové přišla lvice Zana a o necelé dva roky později z brněnské zoo samec Vilém. Zoo Olomouc má doslova „lví“ podíl na zachování populace tohoto poddruhu lva. Od roku 1995 se zde narodilo celkem 20 mláďat. V roce 2013 byla zdejší mláďata jediná, která se na světě narodila. To poslední Thembi (Naděje) je součástí krásné a soudržné lví rodiny, kterou spolu s ním tvoří otec Šimon a matka Lilly. Šimon s Lilly už úspěšně odchovali sedm koťat a Šimon je tak žijícím berberským samcem s největším počtem odchovaných mláďat na světě vůbec.

(Zdroj: ZOO Olomouc)

Poslat nový komentář