Statutární město Prostějov má opět skvělý rating

Statutární město Prostějov má opět skvělý rating
ilustrační foto
Další fotky: 
Statutární město Prostějov má opět skvělý rating

Město Prostějov pokračuje ve svých úspěších. Po získání ocenění jako bylo například první místo v republice v soutěži Město pro byznys, první místo v Olomouckém kraji v hodnocení magistrátu Přívětivý úřad, celostátní ocenění v soutěži statutárních měst „Hejbni s elektrem pro lepší život“, nebo třeba třetí místo za třídění odpadu v kraji „Keramická popelnice“, přichází hodnocení ratingu, kde stojí opět na špici.

„Jde o dlouhodobý obraz řízení města, ve kterém budeme pokračovat,“ uvedl primátor František Jura. Kreditní profil města Prostějova (A1/Aa1.cz pozitivní) zohledňuje zejména dosavadní konzervativní řízení rozpočtu, nulové zadlužení města a jeho podřízených organizací, které přetrvává i v roce 2019. Dále je pak zohledněna střední pravděpodobnost, že vláda České republiky (A1 pozitivní) poskytne mimořádnou pomoc za účelem předejít akutnímu nedostatku likvidity. Provozní hospodaření dlouhodobě vykazuje výrazné přebytky, které slouží jako zdroj kapitálových výdajů. Díky vysoké schopnosti samofinancování si město udržuje značné hotovostní rezervy a výbornou likviditu.

Omezujícím faktorem ratingu jsou rozsáhlé plánované investiční projekty, které mohou v budoucnosti vést k dluhovému financování. Nicméně výše případné zadluženosti a její vliv na rozpočet města nelze blíže specifikovat.

Silné stránky

- Nárůst v daňových příjmech je hlavním faktorem zlepšení provozního hospodaření- Pokračující silná likvidita- Nulová zadluženost města a jeho organizací

Slabé stránky

- Finanční výkon je díky vysoké spotřebě investic pod tlakem

Ratingový výhled

Výhled ratingu je pozitivní, zohledňující pozitivní výhled ratingu státních dluhopisů České republiky.

Co by mohlo rating snížit?

Pokles ratingu státu, případně trvalý propad provozních výsledků města a deficitní hospodaření vedoucí k vyššímu nárůstu zadluženosti a poklesu hotovostních rezerv by měly negativní dopad na rating.

Co by mohlo rating zvýšit?

Zvýšení ratingu České republiky za předpokladu udržení stabilních výsledků hospodaření při velmi nízkém zadluženosti a dobré likviditě.

(Text a foto: MMPv)

Komentáře

A kolik stál?Kozí stezky po kterých jsou lidi nuceni jezdit je v ratingu taky?

Poslat nový komentář